Protialkoholní záchytné stanice se v Benešově zřizovat nebude.

„Hlavním důvodem jsou finance. Tohle je aktivita, která není výdělečná. Takže náklady na ní vynaložené se vám nikdy nevrátí a veškerá finanční odpovědnost by skončila na bedrech města," uvedl Tomáš Podhola, místostarosta Benešova s tím, že i Příbram, která toto zařízení dlouhá léta provozuje, se rozhodla jeho činnost ukončit, jelikož ztratila od Středočeského kraje dotace na její chod. Ty by proto logicky na vybudování záchytky nezískal ani Benešov.

„Tohle je celostátní problém a ten by se měl tedy také na celostátní úrovni řešit," zdůraznil Podhola, podle kterého začaly problémy s provozování protialkoholních záchytných stanic v devadesátých letech minulého století. Tehdy prý končily okresy, začaly vznikat kraje a nikdo nevěděl, jak s těmito zařízeními naložit a proto se jich začala města postupně zbavovat.

„Systém protialkoholních záchytných stanic v Československu, který se od nás postupně učil celý svět, byl na začátku padesátých let pilotním projektem doktora Jaroslava Skály," zdůraznil Tomáš Podhola.