„Dávali jsme dohromady kuchyň, to je základ. Já znal Tomáše Volfa, který za tím stojí. Ten vymyslel veškerý receptury a postupy," uvedl Jiří Pohořálek.

Ten sám řešil problém s jídelníčkem. „Asi deset let jsem nesnídal, obědval občas a večeřel hodně. Dělá to tak mraky lidí. Dokud jsem nevyluxoval celou ledničku, tak jsem neusnul," svěřil se Pohořálek, ale stejnou zkušenost má i Hovorka.

Pohořálek se zná s Volfem z předešlého zaměstnání a tak slovo dalo slovo. „Nejdřív jsem se začal podle svého stravovat lépe: poctivá snídaně, svačinky. Tomáš mi pak vysvětlil, v čem je filozofie. Aby se člověk naučil jíst pětkrát denně s tříhodinovými pauzami a víc nepotřeboval. Jde o tu pravidelnost. Metabolismus se nastartuje jinak. Zvykne si na to a nemá potřebu si ukládat nějaké přebytečné tuky," zjistil Pohořálek.

Zároveň jsou prý schopni vytvořit zákazníkovi jídlo na míru. „Klient si dojde k výživové poradkyni, ta ho změří na přístroji a přesně zjistí, kolik čeho potřebuje, aby to pro něj nebyl šok," shodují se odborníci.

Spolumajitelé se brání označení „krabičková dieta". „S nimi máme společné pouze ty krabičky. Krabičková dieta hraničí s trápením hladem. Ti lidé zhubnou, ale následně dojde k jo-jo efektu 
a oni se dostanou na svou váhu zpět," ví Hovorka.

Fitness Food Menu vaří ze zdravých a čerstvých surovin. A všechno je velmi kvalitní: cizrna, kuskus, celozrnné těstoviny. Z masa používají pouze kuřecí, krůtí a rybí maso. Samozřejmě je v jídelníčku tofu, ale to se marinuje a jinak různě připravuje, aby dostalo chuť.

Půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní

Celá legrace je postavená na metodě pěti jídel. Pětichodové vyvážené menu spočívá 
v tom, že půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní. Pak dodržovat tři hodiny mezi jídly. O víkendu je klidový režim. To znamená, že člověk může jíst, co chce, základem ale zůstává, aby jedl pětkrát denně. „Může si dát řízek, ale nesmí sníst pět kilo bůčku nebo tři kila čokolády," sholdi se s úsměvem.

Takový zdravý jídelníček by se měl podle odborníků opakovat třikrát až čtyřikrát do roka vždy tak na dva měsíce.

Lidé, za kterými jezdí, i oni sami, prý první efekt poznali po týdnu. Cítí se nasycení, dříve měli obavu, že toho vizuálně je málo. Opravdu to funguje.
Některé suroviny nejsou nejlevnější, ale to menu ve finále drahé není. „Zkoušeli jsme nakoupit suroviny a pak uvařit. Je to časově náročně 
a lidé nemají ty recepty, takže to neudělají tak chutně," řekli.

Zajišťují kompletní servis 
a dopoledne vaří menu. Odpoledne a navečer ho dovezou zákazníkovi domů. V tašce je připraveno pět jídel na příští den. „Důležité je říct, že pokud klient odjede třeba do Ostravy, my kontaktujeme pobočku v Ostravě a oni mu tam budou vozit jídlo normálně dál," chválí systém Hovorka.

Nic se nezamražuje a denně se podává z čerstvých surovin. Kuchař nastupuje do kuchyně v šest ráno. Šedesáti procenty jsou v jídle zastoupeny bílkoviny, dvaceti sacharidy a stejným podílem tuky. „My normálně ta jídla konzumujeme taky. Ze začátku jsem měl problém 
s ovesnými vločkami, jáhlovou kaší. Ale člověk si zvykne," uzavřel Pohořálek.

A jak jste na tom vy? Nemáte chuť například na karotkový drůbeží krém, thajské kuřecí rizoto z jasmínové rýže nebo na krémovou polévku s červenou čočkou a zázvorem?