VYBERTE SI REGION

Základem je pět jídel denně. Na sobě to poznáte už po týdnu, tvrdí odborníci

Poděbrady - Radek Hovorka a Jiří Pohořálek se znají od dětství. Teď se jejich cesty opět spojily. Jsou totiž spolumajitelé Fitness Food Menu, takto jedné z poboček zdravého stravování, sídlící v Poděbradech na Nymbursku. Firma funguje po celé České republice, ta poděbradská větev pro Středočeký kraj od března.

12.5.2013
SDÍLEJ:

Spolumajitelé poděbradské pobočky Fitness Food MenuFoto: Deník/Lukáš Trejbal

„Dávali jsme dohromady kuchyň, to je základ. Já znal Tomáše Volfa, který za tím stojí. Ten vymyslel veškerý receptury a postupy," uvedl Jiří Pohořálek.

Ten sám řešil problém s jídelníčkem. „Asi deset let jsem nesnídal, obědval občas a večeřel hodně. Dělá to tak mraky lidí. Dokud jsem nevyluxoval celou ledničku, tak jsem neusnul," svěřil se Pohořálek, ale stejnou zkušenost má i Hovorka.

Pohořálek se zná s Volfem z předešlého zaměstnání a tak slovo dalo slovo. „Nejdřív jsem se začal podle svého stravovat lépe: poctivá snídaně, svačinky. Tomáš mi pak vysvětlil, v čem je filozofie. Aby se člověk naučil jíst pětkrát denně s tříhodinovými pauzami a víc nepotřeboval. Jde o tu pravidelnost. Metabolismus se nastartuje jinak. Zvykne si na to a nemá potřebu si ukládat nějaké přebytečné tuky," zjistil Pohořálek.

Zároveň jsou prý schopni vytvořit zákazníkovi jídlo na míru. „Klient si dojde k výživové poradkyni, ta ho změří na přístroji a přesně zjistí, kolik čeho potřebuje, aby to pro něj nebyl šok," shodují se odborníci.

Spolumajitelé se brání označení „krabičková dieta". „S nimi máme společné pouze ty krabičky. Krabičková dieta hraničí s trápením hladem. Ti lidé zhubnou, ale následně dojde k jo-jo efektu 
a oni se dostanou na svou váhu zpět," ví Hovorka.

Fitness Food Menu vaří ze zdravých a čerstvých surovin. A všechno je velmi kvalitní: cizrna, kuskus, celozrnné těstoviny. Z masa používají pouze kuřecí, krůtí a rybí maso. Samozřejmě je v jídelníčku tofu, ale to se marinuje a jinak různě připravuje, aby dostalo chuť.

Půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní

Celá legrace je postavená na metodě pěti jídel. Pětichodové vyvážené menu spočívá 
v tom, že půl hodiny po probuzení by se mělo začít snídaní. Pak dodržovat tři hodiny mezi jídly. O víkendu je klidový režim. To znamená, že člověk může jíst, co chce, základem ale zůstává, aby jedl pětkrát denně. „Může si dát řízek, ale nesmí sníst pět kilo bůčku nebo tři kila čokolády," sholdi se s úsměvem.

Takový zdravý jídelníček by se měl podle odborníků opakovat třikrát až čtyřikrát do roka vždy tak na dva měsíce.

Lidé, za kterými jezdí, i oni sami, prý první efekt poznali po týdnu. Cítí se nasycení, dříve měli obavu, že toho vizuálně je málo. Opravdu to funguje.
Některé suroviny nejsou nejlevnější, ale to menu ve finále drahé není. „Zkoušeli jsme nakoupit suroviny a pak uvařit. Je to časově náročně 
a lidé nemají ty recepty, takže to neudělají tak chutně," řekli.

Zajišťují kompletní servis 
a dopoledne vaří menu. Odpoledne a navečer ho dovezou zákazníkovi domů. V tašce je připraveno pět jídel na příští den. „Důležité je říct, že pokud klient odjede třeba do Ostravy, my kontaktujeme pobočku v Ostravě a oni mu tam budou vozit jídlo normálně dál," chválí systém Hovorka.

Nic se nezamražuje a denně se podává z čerstvých surovin. Kuchař nastupuje do kuchyně v šest ráno. Šedesáti procenty jsou v jídle zastoupeny bílkoviny, dvaceti sacharidy a stejným podílem tuky. „My normálně ta jídla konzumujeme taky. Ze začátku jsem měl problém 
s ovesnými vločkami, jáhlovou kaší. Ale člověk si zvykne," uzavřel Pohořálek.

A jak jste na tom vy? Nemáte chuť například na karotkový drůbeží krém, thajské kuřecí rizoto z jasmínové rýže nebo na krémovou polévku s červenou čočkou a zázvorem?

Autor: Lukáš Trejbal

12.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Americký astronaut českého původu Eugene Cernan v roce 2008 navštívil Českou republiku. V pozadí Cernanova vnučka Ashley.
1 10

Zemřel astronaut Eugene Cernan. Poslední muž, jenž stanul na Měsíci

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies