Domu dětí a mládeže zase chybí prostředky na výplaty pedagogických pracovníků, kteří by v Jablonné vedli děti. „Krajský úřad nám pro letošek snížil příspěvek na mzdy o dvě stě tisíc korun," potvrdila ředitelka DDM Milada Rýdlová s tím, že kvůli tomu je zajištěn pedagogický dozor v Jablonné jen do konce velkých prázdnin.

Současně Rýdlová vyzvala vedení města, aby zvážilo prodej obou objektů. Jeden z nich je dokonce v neutěšeném, havarijním stavu.

DDM Benešov působí na své základně v Poštovní ulici. Už pět let marně čeká na rekonstrukci a rozšíření. Kapacita zařízení totiž nevyhovuje poptávce.

V případě, že by se Benešov objektů v Jablonné zbavil, mohl by získat peníze právě na rekonstrukci DDM v Benešově. To by současně ale neznamenalo, že by DDM přestalo pořádat táborové pobyty dětí v přírodě. Rodiče by však museli nejspíš sáhnout hlouběji do kapsy a někteří z nich by na to možná ani neměli. „Rodiče by raději dali peníze na školní aktivity dětí," posteskla si Rýdlová.

Svízelnou situaci v Jablonné podle místostarosty Romana Tichovského nevyřeší ani dotace. Na ty Benešov nedosáhne, protože objekt leží mimo katastr Benešova a na takové se granty nevztahují.

Podle zastupitelky Jany Čechové si DDM zaslouží mnohem větší pozornost, než je tomu dosud. „Víme, jakou službu nejen pro Benešov, DDM poskytuje," uvedla politička a rozvířila tím dlouhou diskusi kolegů ze zastupitelstva.

Z ní vyplynulo, že by místní politici byli rádi, kdyby se Turistickou základnu v Jablonné nad Vltavou, jak se oficiálně nazývá, podařilo pro Benešov zachránit. Také proto, že by ji svými mládežnickými kolektivy rádi využili i benešovští basketbalisté. „Nezbavoval bych se objektů. Hledal bych cesty, jak je zachránit," přidal se prezident BC Benešov Ladislav Klavrza.

Zastupitelé při schůzi sice nevyloučili, že se Benešov Jablonné nakonec zbaví, přinejmenším ale odmítli návrh ředitelky DDM Milady Rýdlové. Ta bezvýchodnou finanční situaci své organizace navrhla řešit právě prodejem objektů v Jablonné a zastupitelům o tom napsala dopis.

„Problematikou objektů v Jablonné bychom se měli zabývat komplexně, neměli bychom ji řešit na základě jednoho dopisu," navrhla proto zastupitelka Jana Čechová.

Jednání benešovských politiků nakonec vyústilo v dohodu. Problematikou Jablonné se bude zabývat komise, která zváží všechny možné varianty. Tedy jak záchranu včetně rekonstrukce, nouzového provozu zařízení díky úhradě mezd pedagogů z benešovské kasy, tak jejím prodejem.

Zastupitelstvu své závěry přednese na dalším jednání v pondělí 25. června.