Rekord, který byl na oslavě výročí školy vytvořen, spočíval v co největším počtu podepsaných bývalých žáků základní školy na listině hostů. Na místě od samého začátku proto figuroval inspektor z České knihy rekordů, který podepisování všech bývalých žáků sám kontroloval.

Někteří 
z příchozích byli napnutí, zda se tento rekord podaří pokořit. Vše nakonec dobře dopadlo a rekord padl, a to i přesto, že se v České knize rekordů drží rekord v podepsání celkem 300 bývalých žáků v jediný den na jiné škole. „Jednalo se však o úplnou, devítiletou školu. Základní škola v Bílém Podolí je malotřídka," poukázala na rozdíl učitelka Stanislava Šindelářová.

V Bílém Podolí se v sobotu podepsalo hned 144 bývalých žáků školy. „Tím nejstarším podepsaným žákem byl Jaromír Poskočil, ročník narození 1941," podotkla Šindelářová. Nový rekord z Bílého Podolí bude do České knihy rekordů zapsaný do měsíce, poté škola obdrží aktualizovanou knihu, kde již bude její rekord uveden.

Kulturní program

Oslavy 120 let od založení školy měly i bohatý kulturní program, který odstartoval 
v areálu školy starosta městyse Bílé Podolí Jiří Desenský. Ten přítomným připomněl začátky školství v Bílém Podolí. Přesné údaje jsou dochované od roku 1931 a do dnešního dne prošlo školou celkem 770 žáků.

„Údaje z předchozích roků se nedochovaly. Mohu však konstatovat, že celkem školou v Bílém Podolí prošlo daleko více než tisíc žáků," dodal Jiří Desenský.

Příchozí hosté si mohli 
v přízemí prohlédnout připravenou výstavu s názvem „Okénko do historie". Kromě starých fotografií, na kterých se nejeden návštěvník akce našel, byly 
k vidění i staré lavice. Velký úspěch měla také 
v druhém patře školy prodejní výstava „Šikovné ruce", kde prodávali žáci školy své výrobky. Ke koupi byly lucerničky, pečené čaje, kolíčky, vonné pytlíčky a další věci.

Setkání s učitelkami

Bývalí žáci školy v Bílém Podolí se mohli také setkat se třemi ředitelkami, které školu vedly od roku 1976, včetně té aktuální - Jany Skalické, nebo s učitelkami, které ve škole v minulosti působily.

K poslechu a tanci hrála návštěvníkům akce hudební skupina Technics. Skákací hrad potěšil pro změnu ty nejmenší návštěvníky. Malý upomínkový dárek si v sobotu odpoledne odnesl každý návštěvník.

Výročí 120 let založení základní školy je pro Bílé Podolí v krátké době již druhé, které se týká školství městyse. V září to bylo čtyřicet let, co tam otevřeli mateřskou školu.

Čtěte také: Vesnické školy předělávají kabinety a sklady na třídy