VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

22.9.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Africký večer v Úžicích.Foto: Jiří Faix

„Na každý z našich cestovatelských večerů se moc těším. Je to pro mě vždy nová zkušenost," líčil šéfkuchař, který doslova laská chuťové pohárky hostů Resortu Zelené Údolí.

Africký večer se společně se svými kolegy v kuchyni snažil zpestřit průřezem africkou gastronomií. „Protože jsme se zaměřili na rovníkovou Afriku, snažili jsme se vyhnout vlivům severu, který je hodně ovlivněný arabskou kuchyní," připomněl mistr kuchař, pod jehož rukama z originálních afrických surovin vznikaly zajímavé pokrmy, jako byla například rajčatová polévka Shorba nebo grilované špízy ze zebřího masa, kterým se říká Braai.

„Používali jsme autentické suroviny, jako je maniok, batáty nebo plaintain, což je odrůda banánu vhodná k tepelné úpravě," popsal Jan Folk 
a prozradil, že zásadní surovinou, která se prolíná většinou afrických jídel, je zázvor. Afričané jej podle něho používají hlavně z důvodu dezinfekce zažívacího ústrojí.

Přesné postupy si každý kuchař schovává pro sebe

Kde ale Jan Folk sehnal originální recepty afrických kuchařů? „Těžko se shání přímé recepty, protože si přesné postupy každý kuchař schovává pro sebe. Měli jsme ale možnost ochutnat základní menu jediné africké restaurace v Praze Café Afrika. Sami jsme se snažili identifikovat jednotlivé ingredience a částečně jsme si pomáhali internetem a
gastronomickými pořady v televizi," vysvětlil šéfkuchař 
a dodal, že si část jídelníčku vzal na starost provozní pražské restaurace Kofi Nkrumah, jehož specialitou byla například omáčka k sladkým africkým bramborům.

Jan Folk hostům večera zaměřeného na putování po Africe před každou pochoutkou přiblížil, jaké suroviny k její přípravě použil. 

Africkému večeru předcházely dva cestovatelské večery, z nichž jeden byl zaměřený na Thajsko a druhý na Indii. „S přípravou thajského večera nám pomáhali kolegové ze společnosti Czech Chefs 
a indický večer jsme si připravovali celý sami. Mnoho lidí má indickou kuchyni spojenou s hodně pálivými jídly, ale my jsme kromě jednoho pokrmu, který byl lehce pálivý, měli jen kořeněné chutě," doplnil Jan Folk.

Autor: Jiří Říha

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
5

Za německé dálnice budou od roku 2019 platit i osobní auta

Titanic
19

Ke vraku Titaniku s cestovní kanceláří. Za dva a půl milionu

Dalík obnovu řízení nenavrhl, informace soudu byla chybná

Odsouzený lobbista Marek Dalík obnovu trestního řízení v kauze nákupu pandurů nenavrhl. Pražský městský soud v pátek dementoval svou předchozí informaci o podání návrhu, kterou původně uvedl v justiční databázi a následně i potvrdil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci vznikla chyba tak, že právník v jiné, nesouvisející kauze zaslal soudu omylem návrh na obnovu řízení pod spisovou značkou Dalíkova případu.

Proti falšování. Pěstování česneku ohlídá zákon

/INFOGRAFIKA/- Český česnek je unikátní vyšším podílem silic, které mu dávají unikátní chuť a říz. Nad jeho sadbou mají bdít odborníci.

Záhadná smrt v boleslavské nemocnici. Podezřelá ošetřovatelka je ve vazbě

Skon osmaosmdesátileté pacientky Klaudiánovy nemocnice policie vyšetřuje jako možnou vraždu. Z té je podezřelá jednadvacetiletá ošetřovatelka.

AKTUALIZOVÁNO

Madona z Veveří patří církvi, rozhodl znovu soud

Gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. V pátek o tom opět rozhodl pražský městský soud, ke kterému se spor vrátil po dovolání Národní galerie (NG). Obraz byl desítky let součástí expozice galerie, v rámci církevních restitucí na něj vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Páteční rozhodnutí je pravomocné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies