Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

22.9.2014
SDÍLEJ:

Africký večer v Úžicích.Foto: Jiří Faix

„Na každý z našich cestovatelských večerů se moc těším. Je to pro mě vždy nová zkušenost," líčil šéfkuchař, který doslova laská chuťové pohárky hostů Resortu Zelené Údolí.

Africký večer se společně se svými kolegy v kuchyni snažil zpestřit průřezem africkou gastronomií. „Protože jsme se zaměřili na rovníkovou Afriku, snažili jsme se vyhnout vlivům severu, který je hodně ovlivněný arabskou kuchyní," připomněl mistr kuchař, pod jehož rukama z originálních afrických surovin vznikaly zajímavé pokrmy, jako byla například rajčatová polévka Shorba nebo grilované špízy ze zebřího masa, kterým se říká Braai.

„Používali jsme autentické suroviny, jako je maniok, batáty nebo plaintain, což je odrůda banánu vhodná k tepelné úpravě," popsal Jan Folk 
a prozradil, že zásadní surovinou, která se prolíná většinou afrických jídel, je zázvor. Afričané jej podle něho používají hlavně z důvodu dezinfekce zažívacího ústrojí.

Přesné postupy si každý kuchař schovává pro sebe

Kde ale Jan Folk sehnal originální recepty afrických kuchařů? „Těžko se shání přímé recepty, protože si přesné postupy každý kuchař schovává pro sebe. Měli jsme ale možnost ochutnat základní menu jediné africké restaurace v Praze Café Afrika. Sami jsme se snažili identifikovat jednotlivé ingredience a částečně jsme si pomáhali internetem a
gastronomickými pořady v televizi," vysvětlil šéfkuchař 
a dodal, že si část jídelníčku vzal na starost provozní pražské restaurace Kofi Nkrumah, jehož specialitou byla například omáčka k sladkým africkým bramborům.

Jan Folk hostům večera zaměřeného na putování po Africe před každou pochoutkou přiblížil, jaké suroviny k její přípravě použil. 

Africkému večeru předcházely dva cestovatelské večery, z nichž jeden byl zaměřený na Thajsko a druhý na Indii. „S přípravou thajského večera nám pomáhali kolegové ze společnosti Czech Chefs 
a indický večer jsme si připravovali celý sami. Mnoho lidí má indickou kuchyni spojenou s hodně pálivými jídly, ale my jsme kromě jednoho pokrmu, který byl lehce pálivý, měli jen kořeněné chutě," doplnil Jan Folk.

Autor: Jiří Říha

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump
10

Jenom taktizuje, reagují Mexiko a Kanada na Trumpova slova o konci NAFTA

Paragliding. Ilustrační snímek.
AKTUALIZOVÁNO
15

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

AKTUALIZOVÁNO

Policie kopii spisu k Čapímu hnízdu poslancům nevydá

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří mají poslancům doporučit postoj k žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, budou do spisu moct jen nahlédnout. Jejich žádost o kopii spisu zamítlo krajské policejní ředitelství v Praze.

Motory v raketách KLDR jsou asi ruská dezinformace, řekl ukrajinský velvyslanec

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis dnes spolu s krajany žijícími v naší zemi oslavil Den státní vlajky Ukrajiny. Při té příležitosti připomněl, že Češi vůbec nemají představu, jakých zločinů se Rusko ve válce proti Ukrajině na východě země dopouští. Vyjádřil se i k některým dalším událostem týkajícím se jeho vlasti.

Do Německa se vrátila část zlatého pokladu, ukrytá před Rusy v zahraničí

Německá ústřední banka ve středu oznámila, že se jí podařilo tři roky před plánovaným temínem dokončit iniciativu, na jejímž základě se vrací do Německa polovina německých zlatých rezerv, ukrytých během studené války v zahraničí.

Češi na cestách? Vítězí u nich hlavně exotika, i díky levným letenkám

/INFOGRAFIKA/ Letecká doprava se těší stále větší popularitě. I Češi už objevili kouzlo levných letenek, díky kterým se dostanou do vzdálenějších destinací za ceny, které by ještě před pár lety byly utopií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení