VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

22.9.2014
SDÍLEJ:

Africký večer v Úžicích.Foto: Jiří Faix

„Na každý z našich cestovatelských večerů se moc těším. Je to pro mě vždy nová zkušenost," líčil šéfkuchař, který doslova laská chuťové pohárky hostů Resortu Zelené Údolí.

Africký večer se společně se svými kolegy v kuchyni snažil zpestřit průřezem africkou gastronomií. „Protože jsme se zaměřili na rovníkovou Afriku, snažili jsme se vyhnout vlivům severu, který je hodně ovlivněný arabskou kuchyní," připomněl mistr kuchař, pod jehož rukama z originálních afrických surovin vznikaly zajímavé pokrmy, jako byla například rajčatová polévka Shorba nebo grilované špízy ze zebřího masa, kterým se říká Braai.

„Používali jsme autentické suroviny, jako je maniok, batáty nebo plaintain, což je odrůda banánu vhodná k tepelné úpravě," popsal Jan Folk 
a prozradil, že zásadní surovinou, která se prolíná většinou afrických jídel, je zázvor. Afričané jej podle něho používají hlavně z důvodu dezinfekce zažívacího ústrojí.

Přesné postupy si každý kuchař schovává pro sebe

Kde ale Jan Folk sehnal originální recepty afrických kuchařů? „Těžko se shání přímé recepty, protože si přesné postupy každý kuchař schovává pro sebe. Měli jsme ale možnost ochutnat základní menu jediné africké restaurace v Praze Café Afrika. Sami jsme se snažili identifikovat jednotlivé ingredience a částečně jsme si pomáhali internetem a
gastronomickými pořady v televizi," vysvětlil šéfkuchař 
a dodal, že si část jídelníčku vzal na starost provozní pražské restaurace Kofi Nkrumah, jehož specialitou byla například omáčka k sladkým africkým bramborům.

Jan Folk hostům večera zaměřeného na putování po Africe před každou pochoutkou přiblížil, jaké suroviny k její přípravě použil. 

Africkému večeru předcházely dva cestovatelské večery, z nichž jeden byl zaměřený na Thajsko a druhý na Indii. „S přípravou thajského večera nám pomáhali kolegové ze společnosti Czech Chefs 
a indický večer jsme si připravovali celý sami. Mnoho lidí má indickou kuchyni spojenou s hodně pálivými jídly, ale my jsme kromě jednoho pokrmu, který byl lehce pálivý, měli jen kořeněné chutě," doplnil Jan Folk.

Autor: Jiří Říha

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
EXKLUZIVNĚ
14 8

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
38

Učitel neunesl hajlování romského žáka, teď má obavy z jeho rodiny

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Jižní Čechy trápí sněhová kalamita, výpadky proudu i mobilních sítí

Zejména Prachaticko a Českokrumlovsko se probraly do sněhem zasypaného dne. Mnohá místa hlásí výpadky proudu, haprují mobilní sítě. Silničáři a hasiči pracují od dvou hodin ráno, situaci zvládají s vypětím. 

Podnikání v pohřebnictví dozná změn. Zpřísní se

Noví podnikatelé v pohřebnictví zřejmě budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru, zakážou se nejlevnější papírové rakve. Zpřísnění podmínek přinese vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohu, která také posílí kontrolu v oboru a upraví sankce za prohřešky, nyní dostanou k posouzení senátoři.

STEM: Nejpopulárnějším politikem je stále Babiš, Sobotka je šestý

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem, i když se počet jeho příznivců od ledna snížil o procentní bod na 56 procent. Na druhém místě se drží ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s 48 procenty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v lednu třetí, se propadl s 39 procenty příznivých hodnocení na šesté místo. Vyplynulo to z dubnového průzkumu agentury STEM.

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies