VYBERTE SI REGION

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

22.9.2014
SDÍLEJ:

Africký večer v Úžicích.Foto: Jiří Faix

„Na každý z našich cestovatelských večerů se moc těším. Je to pro mě vždy nová zkušenost," líčil šéfkuchař, který doslova laská chuťové pohárky hostů Resortu Zelené Údolí.

Africký večer se společně se svými kolegy v kuchyni snažil zpestřit průřezem africkou gastronomií. „Protože jsme se zaměřili na rovníkovou Afriku, snažili jsme se vyhnout vlivům severu, který je hodně ovlivněný arabskou kuchyní," připomněl mistr kuchař, pod jehož rukama z originálních afrických surovin vznikaly zajímavé pokrmy, jako byla například rajčatová polévka Shorba nebo grilované špízy ze zebřího masa, kterým se říká Braai.

„Používali jsme autentické suroviny, jako je maniok, batáty nebo plaintain, což je odrůda banánu vhodná k tepelné úpravě," popsal Jan Folk 
a prozradil, že zásadní surovinou, která se prolíná většinou afrických jídel, je zázvor. Afričané jej podle něho používají hlavně z důvodu dezinfekce zažívacího ústrojí.

Přesné postupy si každý kuchař schovává pro sebe

Kde ale Jan Folk sehnal originální recepty afrických kuchařů? „Těžko se shání přímé recepty, protože si přesné postupy každý kuchař schovává pro sebe. Měli jsme ale možnost ochutnat základní menu jediné africké restaurace v Praze Café Afrika. Sami jsme se snažili identifikovat jednotlivé ingredience a částečně jsme si pomáhali internetem a
gastronomickými pořady v televizi," vysvětlil šéfkuchař 
a dodal, že si část jídelníčku vzal na starost provozní pražské restaurace Kofi Nkrumah, jehož specialitou byla například omáčka k sladkým africkým bramborům.

Jan Folk hostům večera zaměřeného na putování po Africe před každou pochoutkou přiblížil, jaké suroviny k její přípravě použil. 

Africkému večeru předcházely dva cestovatelské večery, z nichž jeden byl zaměřený na Thajsko a druhý na Indii. „S přípravou thajského večera nám pomáhali kolegové ze společnosti Czech Chefs 
a indický večer jsme si připravovali celý sami. Mnoho lidí má indickou kuchyni spojenou s hodně pálivými jídly, ale my jsme kromě jednoho pokrmu, který byl lehce pálivý, měli jen kořeněné chutě," doplnil Jan Folk.

Autor: Jiří Říha

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Syrská armáda je v centru Halabu, povstalci žádají příměří

Damašek - Syrská armáda ovládla všechny části Starého Města v Halabu, které dosud kontrolovala opozice. Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která sídlí v Británii a o situaci v Sýrii má zprávy od svých informátorů. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku povstalců přišel o život jeden ruský vojenský poradce. Z východní části města podle SOHR od poloviny listopadu kvůli prudkým bojům odešlo na 80.000 lidí a povstalci dnes požádali o pětidenní příměří.

Babiš obhajoval rozpočet, dle něj je podstatné, že deficit klesá

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním Sněmovny obhajoval navržený deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši 60 miliard korun. Podle něj je podstatné, že se od začátku funkčního období vlády daří deficit postupně snižovat, stejně jako státní dluh. Odmítl také výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

Vysmívaný uklízeč z Rijádu získal po kampani na netu šperky

Rijád - Bangladéšský uklízeč ze saúdskoarabské metropole Rijádu, jemuž se na sociálních sítích vysmívali za to, jak na fotografii zírá do výlohy klenotnictví, po internetové kampani na jeho podporu získal sadu zlatých šperků. Lidé mu také přislíbili tisíce rijálů, informovala televizní stanice CNN.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies