VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

22.9.2014
SDÍLEJ:

Africký večer v Úžicích.Foto: Jiří Faix

„Na každý z našich cestovatelských večerů se moc těším. Je to pro mě vždy nová zkušenost," líčil šéfkuchař, který doslova laská chuťové pohárky hostů Resortu Zelené Údolí.

Africký večer se společně se svými kolegy v kuchyni snažil zpestřit průřezem africkou gastronomií. „Protože jsme se zaměřili na rovníkovou Afriku, snažili jsme se vyhnout vlivům severu, který je hodně ovlivněný arabskou kuchyní," připomněl mistr kuchař, pod jehož rukama z originálních afrických surovin vznikaly zajímavé pokrmy, jako byla například rajčatová polévka Shorba nebo grilované špízy ze zebřího masa, kterým se říká Braai.

„Používali jsme autentické suroviny, jako je maniok, batáty nebo plaintain, což je odrůda banánu vhodná k tepelné úpravě," popsal Jan Folk 
a prozradil, že zásadní surovinou, která se prolíná většinou afrických jídel, je zázvor. Afričané jej podle něho používají hlavně z důvodu dezinfekce zažívacího ústrojí.

Přesné postupy si každý kuchař schovává pro sebe

Kde ale Jan Folk sehnal originální recepty afrických kuchařů? „Těžko se shání přímé recepty, protože si přesné postupy každý kuchař schovává pro sebe. Měli jsme ale možnost ochutnat základní menu jediné africké restaurace v Praze Café Afrika. Sami jsme se snažili identifikovat jednotlivé ingredience a částečně jsme si pomáhali internetem a
gastronomickými pořady v televizi," vysvětlil šéfkuchař 
a dodal, že si část jídelníčku vzal na starost provozní pražské restaurace Kofi Nkrumah, jehož specialitou byla například omáčka k sladkým africkým bramborům.

Jan Folk hostům večera zaměřeného na putování po Africe před každou pochoutkou přiblížil, jaké suroviny k její přípravě použil. 

Africkému večeru předcházely dva cestovatelské večery, z nichž jeden byl zaměřený na Thajsko a druhý na Indii. „S přípravou thajského večera nám pomáhali kolegové ze společnosti Czech Chefs 
a indický večer jsme si připravovali celý sami. Mnoho lidí má indickou kuchyni spojenou s hodně pálivými jídly, ale my jsme kromě jednoho pokrmu, který byl lehce pálivý, měli jen kořeněné chutě," doplnil Jan Folk.

Autor: Jiří Říha

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies