Organizace Zdravotní klaun, jako náhradní výherce v soutěži nákupního centra, získala jednu z cen, a to právě zmíněný poukaz. Hledala proto vhodného pacienta, kterému by tuto výhru jako vánoční dárek mohla věnovat. Volba padla na Kubu, který se s vážným onkologickým onemocněním potýká už od mala a od září je po transplantaci ledviny.

„Rozhodnutí předat výhru právě Kubovi bylo velice rychlé. Zdravotní klauni se s ním pár let setkávali ve FN Motol nejprve jako s onkologickým pacientem, potom při dialýzách. Jeho onemocnění bylo dost vážné, ale naštěstí je už po transplantaci ledviny a jeho zdravotní stav se zlepšil. Dovolenou s maminkou si určitě zaslouží a oba naberou novou energii," říká Kateřina Kubešová, ředitelka Zdravotního klauna.

Kubík se „vezl" na ramenou zpěváka Martina Krause

To ale rozhodně nebylo všechno, co se na prknech divadla dělo. Bylo to v den koncert Anny K, která při té příležitosti Kubíka na pódiu přivítala, když se zrovna „vezl" na ramenou zpěváka Martina Krause. „Bylo to krásné a dojemné," popisuje atmosféru Tomáš Bezouška, jenž pro chlapce uspořádal v Příbrami sbírku a pomohl tak zvednout vlnu solidarity.

Dostavil se také starosta Příbrami Pavel Pikrt, aby Kubovi předal autodráhu od příbramské firmy Czech Computer. Zároveň také potěšil maminku Kubíka splněným slibem, že město pomůže s hledáním vhodného bydlení.

Zdravotní klaun urychluje uzdraveníObecně prospěšná společnost Zdravotní klaun je nezisková organizace s celostátní působností, která přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví, čímž přispívá ke zlepšení jejich psychického a tím i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím speciálně vyškolených zdravotních klaunů a souvisejících projektů. Nyní navštěvuje 83 zdravotních klaunů pravidelně 65 nemocnic včetně příbramské a 7 domovů pro seniory. Ročně potěší zdravotní klauni více než 70 tisíc pacientů.