Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

21.4.2014
SDÍLEJ:

Velikonoční svátky slavili o víkendu lidé na celém okrese. Jarní atmosféra přilákala do Žlebů stovky návštěvníkůFoto: Lucie Špačková

Na jedné z prohlídek se setkávám s malou Karolínkou Slámovou, která přijela z Přelouče společně se svou maminkou. „Na hrady a zámky jezdíme čas od času. Byli jsme už na Karlštejně, na Českém Šternberku a například na Kosti. Letos jsme ve Žlebech úplně poprvé," řekla maminka malé Karolínky.

Při prohlídce dceru upoutala především velikonoční výzdoba. „Nejvíce se mi na prohlídce ale líbilo, když jsme hledali velikonoční beránky 
s modrou mašlí," prozradila Karolínka.

Čerstvé mazance

Zámecké prohlídky jsou doplněny i humornými scénkami, které hned rozechvějí bránice všem přítomným návštěvníkům. Všichni se ale nejvíce těšíme na návštěvu zámecké kuchyně, ze které se line vůně pečiva a jiných dobrot. Po příchodu nás vítá s širokým úsměvem na rtech vrchní zámecký šéfkuchař Jaroslav Cemrnoch.

„V rámci velikonoční prohlídky jsme již v půl šesté ráno s kuchtičkou Petrou roztopili společně kamna a zaděláváme těsta a necháváme vykynout," popsal brzký ranní příchod do práce.

„Děláme slané bochánky plněné uzeným masem, potom děláme také velikonoční jidáše zapletených do různých tvarů, dále malé mazance, aby ochutnali 
i naši návštěvníci a také velikonoční nádivku," vyjmenoval seznam dobrot šéfkuchař, a nám se začnou sbíhat sliny.

Odborný výklad

Společně se všemi účastníky se zadíváme na dva veliké pekáče s nádivkou. „Na nádivku se namáčí rohlíky v mléce, obsahuje čerstvé kopřivy, uzené maso, vejce, jarní cibulku 
a pažitku. Pekáč se vymaže, vloží se do něj nádivka a peče se v kamnech zámecké kuchyně," přiblížil postup přípravy nádivky Jaroslav Cemrnoch.

V kuchyni se na vaření a pečení podílí společně pět až šest kuchařů. „Je lepší, když jsme v hojnějším počtu, protože někdo musí zadělávat těsta, druhý tvaruje bochánky, další dva mají na starosti pečení u trouby, další kynárnu, pak přikládání do kamen. Máme rozdělenou práci a každý 
z nás dělá něco," uvedl šéfkuchař. Kuchyně je v provozu po celou otevírací dobu zámku.

Průvodci obohatili návštěvníky o odborný výklad 
a popis veškerého zařízení kuchyně. „Voda do zámku byla přiváděna dřevěným potrubím z nedalekého pramene do kamenné kašny tady v rohu kuchyně. Nikdy voda nepřetekla, protože zde byl vybudován přepad, který odváděl přebytečnou vodu do cisterny na nádvoří," naznačil řešení přívodu vody do zámecké kuchyně průvodce.

Výklad zaujal i paní Zuzanu z Říčan u Prahy. „Je to zajímavé a je vidět, že si lidé dříve uměli poradit," podotkla.

Noční prohlídky

Při odchodu každý z návštěvníků dostal recept na žlebské boží milosti.

Celodenní výlet na zámek je fyzicky náročný, zejména pro ty nejmenší návštěvníky. Malý stánek s občerstvením po skončení prohlídky brali doslova útokem.

„V průběhu velikonočních prohlídek navštěvuje zámek přibližně přes pět set lidí za den," vyčíslil zástupce kastelána Michal Smrčina s tím, že i po velikonočních prohlídkách bude o květnových svátcích v provozu oživená zámecká kuchyně s ochutnávkami.

„Co se týče hlavní sezony, budeme mít hodně nabitý program. Opět jsou večerní a noční prohlídky, v průběhu srpna dva druhy divadelních představení a také koncert, který návštěvníkům připomene to nejlepší z filmů a muzikálů," vyjmenoval Smrčina plánované akce.

Na konci letošního roku se opět uskuteční i adventní prohlídky.

Autor: Lucie Špačková

21.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Zahájení školního roku v Suchdole nad Lužnicí.
1 9

Křivá záda. Má je čtvrtina prvňáků

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZUJEME
4

Potvrzeno. Bezhlavé tělo patří novinářce z Madsenovy ponorky

DOTYK.CZ

Vinařský fond podpoří kampaní povinné značení domácích vín

Vinařský fond, který je marketingovou organizací českých a moravských vinařů, připravuje kampaň na podporu větší známosti povinného značení domácích vín trikolórou. Vytvoření kampaně stálo zhruba tři miliony korun, za její mediální nasazení fond zaplatí asi 5,5 milionu korun.

Metro v Jinonicích se dnes otvírá. Anděl nebo Karlovo náměstí opravy čekají

Oprava vzácných obkladů, modernizace osvětlení či lepší odvodňovací a kamerový systém. To jsou práce, kterými v posledních měsících prošla stanice metra Jinonice. Už za plného provozu prostor čeká poslední etapa.

Přestaňte chránit Tálibán, nebo přijdete o miliardy, varují USA Pákistán

Americký ministr obrany Rex Tillerson zesílil diplomatický tlak na Pákistán. Pohrozil, že země ztratí své privilegované postavení spojence USA, a tím také miliardy dolarů v zahraniční pomoci. Důvodem je jeho údajná podpora afgánskému hnutí Tálibán.

Tragické prázdniny. Na jihomoravských silnicích zemřelo už 17 lidí

/INFOGRAFIKA/ Auto slisované projíždějícím vlakem nebo rozmlácená auta v příkopě. I takové jsou výsledky tragických dopravních nehod, při nichž umírali lidé. Počet mrtvých od začátku prázdnin na jihomoravských silnicích je už teď vyšší než v předchozích letech za celé léto. Při nehodách zemřelo od začátku července na jižní Moravě sedmnáct lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení