VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

21.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
35 fotografií

Velikonoční svátky slavili o víkendu lidé na celém okrese. Jarní atmosféra přilákala do Žlebů stovky návštěvníkůFoto: Lucie Špačková

Na jedné z prohlídek se setkávám s malou Karolínkou Slámovou, která přijela z Přelouče společně se svou maminkou. „Na hrady a zámky jezdíme čas od času. Byli jsme už na Karlštejně, na Českém Šternberku a například na Kosti. Letos jsme ve Žlebech úplně poprvé," řekla maminka malé Karolínky.

Při prohlídce dceru upoutala především velikonoční výzdoba. „Nejvíce se mi na prohlídce ale líbilo, když jsme hledali velikonoční beránky 
s modrou mašlí," prozradila Karolínka.

Čerstvé mazance

Zámecké prohlídky jsou doplněny i humornými scénkami, které hned rozechvějí bránice všem přítomným návštěvníkům. Všichni se ale nejvíce těšíme na návštěvu zámecké kuchyně, ze které se line vůně pečiva a jiných dobrot. Po příchodu nás vítá s širokým úsměvem na rtech vrchní zámecký šéfkuchař Jaroslav Cemrnoch.

„V rámci velikonoční prohlídky jsme již v půl šesté ráno s kuchtičkou Petrou roztopili společně kamna a zaděláváme těsta a necháváme vykynout," popsal brzký ranní příchod do práce.

„Děláme slané bochánky plněné uzeným masem, potom děláme také velikonoční jidáše zapletených do různých tvarů, dále malé mazance, aby ochutnali 
i naši návštěvníci a také velikonoční nádivku," vyjmenoval seznam dobrot šéfkuchař, a nám se začnou sbíhat sliny.

Odborný výklad

Společně se všemi účastníky se zadíváme na dva veliké pekáče s nádivkou. „Na nádivku se namáčí rohlíky v mléce, obsahuje čerstvé kopřivy, uzené maso, vejce, jarní cibulku 
a pažitku. Pekáč se vymaže, vloží se do něj nádivka a peče se v kamnech zámecké kuchyně," přiblížil postup přípravy nádivky Jaroslav Cemrnoch.

V kuchyni se na vaření a pečení podílí společně pět až šest kuchařů. „Je lepší, když jsme v hojnějším počtu, protože někdo musí zadělávat těsta, druhý tvaruje bochánky, další dva mají na starosti pečení u trouby, další kynárnu, pak přikládání do kamen. Máme rozdělenou práci a každý 
z nás dělá něco," uvedl šéfkuchař. Kuchyně je v provozu po celou otevírací dobu zámku.

Průvodci obohatili návštěvníky o odborný výklad 
a popis veškerého zařízení kuchyně. „Voda do zámku byla přiváděna dřevěným potrubím z nedalekého pramene do kamenné kašny tady v rohu kuchyně. Nikdy voda nepřetekla, protože zde byl vybudován přepad, který odváděl přebytečnou vodu do cisterny na nádvoří," naznačil řešení přívodu vody do zámecké kuchyně průvodce.

Výklad zaujal i paní Zuzanu z Říčan u Prahy. „Je to zajímavé a je vidět, že si lidé dříve uměli poradit," podotkla.

Noční prohlídky

Při odchodu každý z návštěvníků dostal recept na žlebské boží milosti.

Celodenní výlet na zámek je fyzicky náročný, zejména pro ty nejmenší návštěvníky. Malý stánek s občerstvením po skončení prohlídky brali doslova útokem.

„V průběhu velikonočních prohlídek navštěvuje zámek přibližně přes pět set lidí za den," vyčíslil zástupce kastelána Michal Smrčina s tím, že i po velikonočních prohlídkách bude o květnových svátcích v provozu oživená zámecká kuchyně s ochutnávkami.

„Co se týče hlavní sezony, budeme mít hodně nabitý program. Opět jsou večerní a noční prohlídky, v průběhu srpna dva druhy divadelních představení a také koncert, který návštěvníkům připomene to nejlepší z filmů a muzikálů," vyjmenoval Smrčina plánované akce.

Na konci letošního roku se opět uskuteční i adventní prohlídky.

Autor: Lucie Špačková

21.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

DOTYK.CZ

Show se dá udělat i na téma: Jak jsme to podělali

Vystoupení v Caruso Show, rozjezd životně-stylového časopisu Krausmagazin, Stay Zmrd v Českých Budějovicích… Své největší krachy a průšvihy připomněli ve čtvrtek 23. března na večeru Fuckup Nights Prague v pražské Lucerně například zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, marketér a reklamní odborník Josef Havelka nebo stand up komik Nikola Džokič.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies