„My si vždycky bereme zpátky do Prahy to nejcennější, tedy televizi, přenosný počítač a podobně. Nikdy na chalupě nenecháváme drahé věci přes víkend nebo dobu, kdy víme, že dlouho na venkov nepřijedeme," říká Roman Kadlec, který vlastní chalupu na Příbramsku a dodává, že už se mu jednou zloději dostali do domu, ale nic neukradli. „Nemám tady prostě nic, co by stálo za ukradení. Rozbité dveře opravím a je to rozhodně levnější, než lítat po pojišťovnách kvůli ukradeným věcem za desetitisíce. Stačí naložit a odvézt je," dodává chalupář.

Ovšem ne každý majitel nemovitosti dělá něco pro to, aby vloupání do domu tolik nebolelo. Když se před víkendem objevil majitel chalupy u své nemovitosti v jedné z obcí na Dobříšsku, nestačil se divit. Našel rozmlácené okno a z objektu zmizel dalekohled, ale i kompresor, motorová pila a příklepové kladivo za více než 20 tisíc korun.

Další vloupání ve stejný den oznámil policii majitel chaty v Dominikálních Pasekách. „Tam se zloděj dostal dovnitř po vypáčení okna v podkroví. Hodil se mu televizor, mikrovlnná trouba, pila, rychlovarná konvice, radiobudík, přímotop a stan. Celkem tam neznámý pachatel způsobil škodu za více než 25 tisíc korun," konstatovala policejní mluvčí Monika Schindlová.

Další práci se zajišťováním stop po vloupání měli policisté z Rožmitálu v neděli. „Pachatel vnikl oknem do domu ve Věšíně, prohledal ho, ale kromě svazku klíčů nic nesebral," uvedla k případu policistka Monika Schindlová. Ve Věšíně ale řádili zloději již asi před měsícem. Tehdy prolezli několik zahrad, kde se prostříhávali ploty mezi pozemky a pak prohledali stodoly a z některých sebrali různé nářadí a stroje.

S podzimem podle policejní mluvčí Schindlové podobných případů přibývá. „Opuštěné rekreační objekty je lákají a vybírají především ty na odlehlejších místech, které jsou špatně zabezpečené," říká policistka.

Policie sice na podzim provádí kontroly v rekreačních oblastech, ale jsou namátkové a nemůžou být všude. Proto je dobré svůj majetek zabezpečit. „Pomáhá už jen používání bezpečnostních zámků, zodolněných dveří, mříží a uzamykatelných okenic. Pro vyšší standard ochrany je možné využít i elektronické zabezpečení," dodala policistka.