„Zloděj se dostal do domu přes pootevřenou ventilačku. V obývacím pokoji pak odcizil z odložené peněženky hotovost sedm tisíc korun, dále notebook a mobilní telefon," informovala mluvčí policie Michaela Nováková. Zároveň upozorňuje všechny majitele nemovitostí, aby i v letních měsících byli co nejvíce obezřetní a nenechávali pootevřená okna v nočních hodinách, a to ani ve chvíli, kdy jsou doma.

Okradený majitel domu v Čechově ulici Kladenskému deníku řekl: „Není to poprvé, co mě vykradli. Zloději nás navštívili už pětkrát. Včetně toho, že mi v minulosti ukradli okapy, dvakrát telefon a vloupali se mi i do auta. Na domě mám kameru, ale nesmím snímat lidi na ulici, protože tím zasahuji do jejich osobnostních práv. Když jsou to ale narkomani v kapuci, tak toho ve tmě na záznamu beztak nikdo moc nepozná."

Okradený spal době krádeže vedle v pokoji za zdí. Mám tam dvoje dveře, takže jsem nic neslyšel. Holky mají nahoře v patře i psa. Je to sice bojové plemeno, ale asi spal taky tvrdě, že ho nic nevzbudilo. Zloději museli pracovat skutečně velice potichu," usoudil okradený muž ze Slaného.

Zloději nelenili

Podle jeho slov to není ve čtvrti první případ vloupání. Údajně někdo vlezl také k sousedům. Ti prý ale policii nekontaktovali. Žádný takový případ se v hlášení totiž neobjevil. Kromě domu v Čechově ulici vnikli zloději zjara také na zahradu domu v sousední Vrchlického ulici, odkud ukradli dvě jízdní kola. I tehdy pracovali velice tiše a rychle. Počítače, který byl vedle 
v boudě, si nevšimli.

Jak dále řekl okradený muž, bezpečnostní prvky na svém domě ještě posílí. „Přes den mám na domě čidla a na noc si nyní pořídím na okna i dveře infrazávoru. Mříže si dávat na okna nechci," dodal.

Odhaduje, že krádeže mají na svědomí nejspíše narkomani či bezdomovci, kteří se zdržují za nedalekou stodolou, někdejší prodejnou propanbutanových lahví.

„Potřebují rychle peníze. Pár kradených věcí jsem za tou boudou už našel. Problém je, že se u nás, tedy V Ráji, často pohybují muž se ženou, kteří mají kočárek. Tomu dítěti už by ale muselo být alespoň deset let, jak dlouho ho vozí. Podle mě jsou to tipaři a opravdu se musíme mít na pozoru. Jsou tak drzí, že i za bílého dne klidně nahlížejí do aut a oken domů a nevadí jim, že je u toho lidé vidí," uzavřel okradený muž.

Preventivní projekty

Policisté každoročně v celé republice evidují mnoho případů vloupání do bytů a rodinných domů. Způsobené škody bývají často vysoké. „Středočeští policisté se proto připojili k celorepublikové snaze snížit počet vloupání do obydlí a připravují již několik let preventivní projekty týkající se zabezpečení nemovitostí před nezvanými návštěvníky," uvedla mluvčí policie.

Systém spočívá v tom, že jsou nejprve vytipovány rizikové lokality. Do nich poté vyrážejí pracovníci preventivně informačních skupin společně s kolegy z obvodních oddělení. „Upozorňujeme občany na možná rizika vloupání do jejich nemovitostí. Rozdáváme jim letáky s preventivní tématikou a diskutujeme s lidmi o zabezpečení jejich obydlí. Samozřejmě je do těchto oblastí směřován větší počet hlídkujících policistů, a to i z neuniformovaných složek," prohlásila Michaela Nováková.

I přes zmíněné preventivní aktivity se ale policistům stále nedaří uvedenou trestnou činnost zcela vymýtit. „Je důležité, aby občané sami dbali o svůj nemovitý majetek, na zloděje se připravili a snížili tak pravděpodobnost vloupání do objektu. Pachatelé jsou velmi vynalézaví a překonají i nemalé překážky. Samozřejmostí je dnes nainstalovat si do domu nebo bytu zabezpečovací zařízení. Je mechanické či elektronické. I tyto systémy však nejsou všemocné," upozornila mluvčí policie Michaela Nováková.

Policie v souvislosti s krádežemi v nemovitostech nabízí několik důležitých rad jak riziko vloupání do bytu, či domu snížit. V prvé řadě jsou to dobré sousedské vztahy. „Pokud máte ochotné sousedy, jsou leckdy lepší hlídači než drahý alarm. Udržujte s nimi proto dobré vztahy a pokud odjíždíte, požádejte je, aby nemovitost v době vaší nepřítomnosti zkontrolovali. Domluvte se nimi také na pravidelném vybírání poštovní schránky," řekla mluvčí policie.

Nebezpečí internetu

Naopak se vyvarujete zveřejňování informací o odjezdu z domova na vašem internetovém profilu. Pachatelé mohou i tímto způsobem zjistit, že u vás doma nikdo není a nebudou tak rušeni při krádeži.

„Velkou finanční hotovost, šperky, cenné sbírky známek a podobné věci nenechávejte nikdy doma v šuplíku. Vložte je na účet, či do bezpečnostní schránky v bance. Pokud máte doma cenné předměty, které nemůžete převézt do úschovy, pořiďte si jejich alespoň jejich fotografie. U drahých spotřebičů uschovejte doklady o koupi. V případě krádeže ulehčíte policistům práci s jejich identifikací," konstatovala Michaela Nováková.

Důležité je i dobře schovat klíčky od auta a nenechávat je viset spolu s ostatními klíči na věšáku u dveří. Před odjezdem pečlivě zamkněte dveře a zavřete okna. I pootevřená ventilačka, jak ukazuje výše popsaný případ, umožní vniknutí do domu. Okna zabezpečte fólií a dveře opatřete kvalitním bezpečnostním zámkem. „Nenechávejte stažené rolety, nebo žaluzie. Pokud jsou okna kryta závěsy, či roletami, dáváte jasně na vědomí, že v nemovitosti nikdo není," upozornila mluvčí policie.

Technika nyní umožňuje namontovat i elektrospínač, který v době nepřítomnosti majitele domu či bytu občas rozsvítí světlo nebo zapne televizor. „Zloděj tak získá pocit, že v domě, či bytě někdo je. V některých případech pachatele odradí i nainstalovaná kamera, nebo alarm. Někdy postačí i jejich makety," dodala Nováková.