VYBERTE SI REGION

Změny ve stravování: školní jídelnou voní bulgur, luštěniny i zeleninové saláty

Mladoboleslavsko - Školáci alergičtí na lepek, mléko či vejce to mají v jídelnách zase o trochu jednodušší. Od ledna se díky novele ministerstva školství musí na každém menu přesně dočíst, který alergen je v nabízeném pokrmu obsažen.

20.1.2015
SDÍLEJ:

ŠKOLNÍ JÍDELNY od ledna vaří zdravěji. Navíc u každého jídla musí uvádět obsah alergenů.Foto: Pavel Sonnek

Krokem zlepšit stravování ve školní jídelně se vydali také v Dolním Bousově. Jak sdělila ředitelka školy Kateřina Karnová, ze všech jídel vyloučili jako první dochucovadla a polotovary. Pokud má některé z dětí alergii na lepek, musí si obědy nosit z domova.

„Takových případů nemáme tolik, aby se pro ně vyplatilo vařit. Funguje to ale tak, že si děti přinesou připravené jídlo z domova, donesou si ho do jídelny, kde ho kuchařky uloží do lednice a při vydávání obědů ho připraví ohřátý na talíři," popsala běžný postup Kateřina Karnová.

S diabetiky je situace o trochu jiná. Po aplikaci inzulinu mohou jít do jídelny a vybrat si některé z nabízených jídel. Tím, že kuchařky používají pouze čerstvé suroviny a při vaření nepotřebují dochucovadla, škola dokonce ušetřila. „Samotné nás to překvapilo, ale je to tak. Dochucovadla a polotovary jsou dvakrát tak dražší než čerstvé suroviny. Proto si teď můžeme dovolit kupovat více zeleniny a ovoce," vysvětlila.

Například pro děti v mateřince tak připravují zeleninové saláty, které mohou dle chuti mlsat po celý den. Dopřát si mohou papriky, rajčata, ale také mrkev.

Luštěniny, ryby, saláty, šunka

V jídelníčku školáci nově najdou zejména luštěniny, s nimiž se běžně doma nesetkají, například cizrnu či bulgur, což je v podstatě předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Zařadili také klasické tresky či lososa. Ryby podávají se sýrem a smetanovou omáčkou. Jako druhé jídlo jsou k dispozici různé zdravé zeleninové saláty.

V nabídce jídel se neobjeví ani uzeniny. Ke hrachové kaši tak děti nezakrojí do párku, ale do šunky, která obsahuje devadesát osm procent masa. Kuchařky nově ani nesmaží cibulku v oleji, ale obalí ji v mouce a opraží. Každý si pak může svobodně vybrat, jestli ji chce přidat na pokrmu, nebo ne.

„Když jsme minulý rok v prosinci měli Týden jazyků, spojili jsme ho s mezinárodní kuchyní. Tehdy žáci ochutnávali typická jídla konkrétních zemí. Kromě italských špaget kuchařky připravily řeckou specialitu musaka se zeleninou a nechyběla ani pravá francouzská cibulačka s parmazánem doplněná kuřecím plátkem na sušených rajčatech," vzpomněla na akci, při níž se šestačtyřicet žáků učilo angličtinu od rodilých mluvčích.

Jídlo musí uvařit dvanáctkrát

Aby si ale děti opravdu na nová jídla zvykly, musí je v jídelně uvařit minimálně v tuctu případů.

Jak se říká, každé pozitivum má i své negativum. Nevyhnulo se ani změně jídelníčku v Dolním Bousově. Jak poznamenala Kateřina Karnová, z původních šesti kuchařek zůstaly v kuchyni jen tři. „Rozumím tomu. Byl to pro ně najednou rozdíl nevařit už z polotovarů, ale čerstvých surovin. Navíc ta práce je i víc fyzicky náročnější," dodala ředitelka základní školy.

Kladných ohlasů je však ale stále víc. Pozitivní dopad měla inovace například na počet strávníků. „Spočítali jsme, že se na obědy teď hlásí více lidí. Chodí přibližně 310 dětí a také učitelé," řekla s úsměvem. Podle ní si poděkování zaslouží také místní městský úřad, který škole koupil nový konvektomat za 250 tisíc, bez kterého by modernizaci nešlo uskutečnit.

Přibližně od dubna bude školní jídelna vyvařovat i pro strávníky z města a okolí. V současné době přijde oběd pro školáka, kterému je 6 až 10 let, na 24 korun, od 11 do 14 let zaplatí 26 korun a nad 15 let 28 korun.

Novou vyhlášku ministerstva školství dodržují také v bakovské základní škole. Jak vysvětlila ředitelka Zdeňka Dlasková, žáci i jejich rodiče si nabídku jídelny mohou přečíst na webových stránkách. Za každým jídlem je navíc přesně uvedeno, jaký alergen obsahuje. „Pokud má někdo speciální dietu či alergii, nosí si vlastní jídlo. Princip je asi stejný jako všude, takže i u nás ho žákům kuchařky ohřejí a vydají v době oběda," sdělila.

Čtěte také: Svačiny z vlastní kuchyně jsou u žáků nymburské základní školy hitem

Autor: Lucie Růžková

Místo události:
20.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Podle Chovance by video s Forejtem měli prověřit státní zástupci

Praha - Státní zastupitelství by mělo prověřit, zda se kompromitující video, na němž je údajně zachycen končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, nemělo sloužit k vydírání. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nahrávkou by se podle něj měl zabývat i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli Forejtově bezpečnostní prověrce.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Nejnovější kasino v Las Vegas „hlídá“ obří drak od českých sklářů

Las Vegas /FOTOGALERIE/- Čeští skláři z Kamenického Šenova se výrazně podíleli na podobě prvního kasina v čínském stylu, které vzniklo v americkém Las Vegas. Herně s desítkami stolů a stovkami automatů totiž vévodí tunový skleněný lustr ve tvaru čínského draka od tuzemské firmy Preciosa Lighting. Kasino oficiálně otevřelo své brány minulý víkend.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies