VYBERTE SI REGION

Zmrzlina je na Kladensku bez závad. Lidé mohou v klidu mlsat

Kladensko - Spalující horko posledních týdnů sice už poněkud polevilo, ovšem letní počasí stále láká lidi do cukráren k chladivému osvěžení. Zmrzliny vařené podle tradičních receptur jsou zárukou kvalitního mlsání.

19.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Ty energeticky vydatnější dokonce dokáží v danou chvíli zahnat hlad a coby katalyzátor, působí zmrzlina i opačně jako prostředek poté, kdy jsme se obědem přesytili.

Sladké potěšení je chvilkou pro malé i velké. Své o tom ví Sedmačtyřicetiletá Jitka z Kladna. Ráda totiž chodí do cukrárny v centru města. Nejraději si zajde na vanilkovou nebo jahodovou do italské cukrárny.

Dvaačtyřicetiletá Kateřina navštěvuje pro změnu slánskou cukrárnu v Palackého ulici pravidelně. Prodavačky se už ode dveří smějí, protože vědí, jaká objednávka bude následovat. „Jeden, dva, i tři kopečky do pohárku, na to čokoládová poleva a kopec šlehačky. To je to pravá letní pohoda," říká žena.

Podle oslovených majitelů cukráren na Kladensku jsou nejžádanější zmrzliny tvořené z pravých příměsí, ať už ovoce nebo kvalitní čokolády. Zákazník to pozná a rád se vrací.

„Ovocné zmrzliny jsou tvořeny z 80 procent pravého ovoce. Hitem léta jsou mangová a maková příchuť. Nejvíce se prodávají smetanové a právě ovocné jako je jahodová, malinová nebo černý rybíz. Zmrzliny máme i pro lidi trpící i potravinovou alergií. Vaříme bezlepkové a bez éček. Recepty máme přímo z Itálie, kam jezdím i na školení," řekl Antonín Pudil, majitel cukráren v Kladně i Slaném.

Další podnik, kam můžete zajít a ochutnat jak kopečkovou, tak točenou zmrzlinu, se nachází v centru Kladna. Kopečkové zde mají 13 druhů. „Hitem je Quella, která je ve třech druzích. Točená jogurtová zmrzlina s čerstvým ovocem je velmi populární. Vyrábíme ji z jogurtu a čerstvého ovoce," prozradil majitel provozovny Slávek Bambula.

Vyhlášenou zmrzlinu najdou labužníci také v nedalekých Tuchlovicích. Majitel cukrárny Darek Hrivňák Deníku řekl, že do výrobků dává čerstvé nebo mražené ovoce. „Sortiment obměňujeme podle příležitostí. Pokud jsou čerstvé jahody, děláme jahodovou zmrzlinu," řekl podnikatel.

Přestože této oblíbené potraviny prodali na Kladensku cukráři tradičně v letních měsících mnohem větší množství, než jindy v roce, kvalita neutrpěla. Spokojení jsou všichni. Prodejci, zákazníci, ale i hygienici.

Nejen prodejci, zákazníci, ale i hygienici jsou v letošním roce na Kladensku nadmíru spokojeni. Krajská hygienická stanice se sídlem v Praze v souvislosti s konzumací zmrzliny nehlásí žádný výskyt nebezpečných bakterií.

„V pěti provozovnách a výrobnách zmrzlin, které byly v okrese prověřeny, nezjistili inspektoři žádné vážné nedostatky, ani nebezpečné bakterie," potvrdila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Praze, Marie Jechová.

Její slova doplnila kladenská hygienička Marie Krečmerová: „Ve všech kontrolovaných provozovnách bylo čisto. Zmrzlinu skladovali při správné teplotě a podávali ji tak, jak je předepsáno."

MONIKA MACHÁČKOVÁ

Autor: Redakce

19.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies