VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značky Regionální potravina si žena ze štrúdlárny nesmírně váží

Benešov /ROZHOVOR/ - Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

18.10.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.Foto: Martina Křečková

Jak dlouho už svoji štrúdlárnu provozujete?

Prvního prosince to budou už tři roky. Ale ne v tomto obchodě. Tady jsem teprve od 5. března letošního roku. Předtím jsem byla také v Benešově, ale v jiných, menších prostorách.

Co vás přimělo začít podnikat v pečení štrúdlů?

Přišla jsem o práci, a protože jsem dlouho nemohla žádnou sehnat, řekla jsem si, že když mě nechce nikdo zaměstnat, zaměstnám se sama. Nejsem totiž typ člověka, který by si sedl a s rukama v klíně brečel, že ho nikdo nechce.

Proč ale zrovna pečení štrúdlů?

Ráda vařím a peču. A když naše firma končila, ředitel nám řekl, ať děláme to, co nás baví. Když jsem ho slyšela, v duchu jsem si říkala: „No, jo. Ono se to hezky říká," ale pak jsem mu dala za pravdu. Protože člověk musí dělat to, co má rád, aby to dělal dobře. Tak jsem se dala na pečení.

Kolik času uplynulo od toho, kdy jste přišla o práci, do doby, kdy jste začala podnikat?

Rok.

To bylo docela riskantní rozhodnutí. Bez příjmu začít budovat firmu…

To ano. Ale mně nic jiného nezbývalo.

Co na to říkala rodina?

Dcera a partner mě stoprocentně podpořili. Jejich morální podpora pro mne byla nesmírně důležitá.

Neměla jste strach?

Ale to víte, že ano. Mám určité závazky, které musím plnit, takže než jsem otevřela, měla jsem bezesné noci, kdy jsem se budila se svírajícím pocitem na prsou. Neměla jsem práci, tedy žádný příjem, a přesto jsem musela investovat a návratnost vložených financí byla nejistá. Ze začátku to pochopitelně nešlo, tak jak jsem si představovala, lidé se sem museli naučit chodit, tak jsem stále rozesílala na různá místa svůj životopis, ale nikdo se neozval. Bylo mi tedy jasné, že se musím pečení štrúdlů věnovat naplno. Jiná cesta nebyla.

Kdy se to zlomilo?

Začínala jsem 1. prosince a to bylo skvělé. Ale potom byly Vánoce, to ochablo, pak do dubna nic moc, takže jsem rozjela marketing, a až tak od prázdnin to teprve začalo jít. Do té doby mi to stačilo pouze na pokrytí nákladů. Až po tom půl roce jsem si začala vydělávat na svůj plat.

Co všechno ve svém obchůdku nabízíte?

Přes pětadvacet druhů sladkých a slaných štrúdlů, koláče, mrkvové, z cukety, buchty, muffiny, peču klasické kynuté těsto, ze špaldové mouky, ale mám i celozrnné a bezlepkové výrobky. A kromě listového těsta, které si nechám vyrobit, si všechno dělám sama.

Kdo všechno váš obchůdek může navštívit?

Úplně každý. Alergici, diabetici, malé děti, vždy od pondělí do soboty, a může si něco z nabídky sníst přímo tady, odnést domů, nebo může zavolat a já mu zhruba do hodiny upeču štrúdl, koláč nebo třeba buchty přímo dle jeho přání.

Máte spočítáno, kolik šišek štrúdlu tak měsíčně upečete?

Přes pět set rukávů.

Ještě jste se ale nepochlubila svým úspěchem.

Jsem držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl.

Co vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit zrovna se slaným štrúdlem?

Abych řekla pravdu, já jsem porotě napekla slané i sladké. Ale asi jsem zvolila u sladkých špatnou kombinaci, tuším, že byly makové a pudingové, a to zřejmě nebylo ono.

Jakou váhu pro vás ocenění Regionální potravina má?

Já ji považuji za státní cenu.
Tato cena se uděluje na čtyři roky. Ale zda ji potom musím znovu jakoby obhájit nebo zkusit přijít do soutěže s něčím jiným, vám teď neřeknu.

Čemu dáváte přednost vy. Sladkému nebo slanému štrúdlu?

Jak kdy. Záleží na okolnostech. Ke kávě samozřejmě sladký, ale když mám hlad, sáhnu po štrúdlu se šunkou a zelím.

A co rodina?

Ta jí všechny zbytky, které mi ten den zbudou. Nikdy bych nenabídla zákazníkovi zboží z předešlého dne. Dcera miluje puding a višeň a špenát se šunkou. A přítel slaný ani neochutnal, protože tvrdí, že štrúdl musí být vždy sladký. V těch pak rozdíl nedělá.

Co klientela?

Ta je různá. Někdo přijde náhodně, jiní chodí pravidelně. K obědu si dají lidé spíš slaný štrúdl, ke kávě něco sladkého. Toho prodám tak čtyřikrát víc než slaného. Dokonce mám zákazníka, který je až z Brna, a vždy, když jede okolo, volá a já mu napeču třeba šest šišek sladkého štrúdlu.

V kolik hodin otvíráte?

V devět, ale jak já říkám, když je napečeno, je i otevřeno. Takže když si třeba někdo zaklepe už v půl osmé a já už mám něco vyndaného z trouby, proč mu nevyjít vstříc? To není problém.

Všimla jsem si, že kromě sladkého a slaného pečiva tady prodáváte i zástěry, džemy a tak.

Zástěry si navrhuji i šiji sama, a co se týká toho ostatního, tak se nyní snažím získat další potraviny se značkou Regionální potravina svých spolu oceněných, které bych tady nabízela. Aby to bylo provázané.

Značka Regionální potravina není ale vaše jediné ocenění.

To ne. Ještě jsem získala značku Kraj blanických rytířů, kterou jsem vlastně začínala.

Autor: Martina Křečková

18.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záběr kamery.
2

VIDEO: Policisté během honičky o vlásek unikli smrti

Ilustrační foto
6

Stanislav Šulc: Zákonný zmetek

Poděbradská hydroelektrárna je památkou. Majitel zuří!

Nymburk, Poděbrady - V pondělí vláda rozhodla o zařazení 15 staveb na seznam národních chráněných památek. Na seznamu je i nymburské krematorium a poděbradská hydroelektrárna.

Maturita z matematiky od roku 2022 navrhuje Růžička

Senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) navrhne, aby se nejen na středních odborných školách, ale také na gymnáziích a lyceích povinně maturovalo z matematiky od roku 2022. Návrh na sjednocení termínu, které jeho prostřednictvím požaduje Asociace ředitelů gymnázií, představí za týden na jednání senátního školského výboru. Řekl to na dnešním setkání představitelů TOP 09 s novináři.

Ředitelka školy: Znevažovali mou práci, ponižovali a uráželi mě

Základní školu Františka Formana na sídlišti Dubina čeká od konce února vpravdě historická změna. Skončí totiž její první a doposud jediná ředitelka Ivona Klímová. Na vlastní žádost. Údajně kvůli šikaně ze strany zřizovatele.

Školy zakazují žákům mobily, hrozí i dvojka z chování

O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies