Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značky Regionální potravina si žena ze štrúdlárny nesmírně váží

Benešov /ROZHOVOR/ - Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

18.10.2015
SDÍLEJ:

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.Foto: Martina Křečková

Jak dlouho už svoji štrúdlárnu provozujete?

Prvního prosince to budou už tři roky. Ale ne v tomto obchodě. Tady jsem teprve od 5. března letošního roku. Předtím jsem byla také v Benešově, ale v jiných, menších prostorách.

Co vás přimělo začít podnikat v pečení štrúdlů?

Přišla jsem o práci, a protože jsem dlouho nemohla žádnou sehnat, řekla jsem si, že když mě nechce nikdo zaměstnat, zaměstnám se sama. Nejsem totiž typ člověka, který by si sedl a s rukama v klíně brečel, že ho nikdo nechce.

Proč ale zrovna pečení štrúdlů?

Ráda vařím a peču. A když naše firma končila, ředitel nám řekl, ať děláme to, co nás baví. Když jsem ho slyšela, v duchu jsem si říkala: „No, jo. Ono se to hezky říká," ale pak jsem mu dala za pravdu. Protože člověk musí dělat to, co má rád, aby to dělal dobře. Tak jsem se dala na pečení.

Kolik času uplynulo od toho, kdy jste přišla o práci, do doby, kdy jste začala podnikat?

Rok.

To bylo docela riskantní rozhodnutí. Bez příjmu začít budovat firmu…

To ano. Ale mně nic jiného nezbývalo.

Co na to říkala rodina?

Dcera a partner mě stoprocentně podpořili. Jejich morální podpora pro mne byla nesmírně důležitá.

Neměla jste strach?

Ale to víte, že ano. Mám určité závazky, které musím plnit, takže než jsem otevřela, měla jsem bezesné noci, kdy jsem se budila se svírajícím pocitem na prsou. Neměla jsem práci, tedy žádný příjem, a přesto jsem musela investovat a návratnost vložených financí byla nejistá. Ze začátku to pochopitelně nešlo, tak jak jsem si představovala, lidé se sem museli naučit chodit, tak jsem stále rozesílala na různá místa svůj životopis, ale nikdo se neozval. Bylo mi tedy jasné, že se musím pečení štrúdlů věnovat naplno. Jiná cesta nebyla.

Kdy se to zlomilo?

Začínala jsem 1. prosince a to bylo skvělé. Ale potom byly Vánoce, to ochablo, pak do dubna nic moc, takže jsem rozjela marketing, a až tak od prázdnin to teprve začalo jít. Do té doby mi to stačilo pouze na pokrytí nákladů. Až po tom půl roce jsem si začala vydělávat na svůj plat.

Co všechno ve svém obchůdku nabízíte?

Přes pětadvacet druhů sladkých a slaných štrúdlů, koláče, mrkvové, z cukety, buchty, muffiny, peču klasické kynuté těsto, ze špaldové mouky, ale mám i celozrnné a bezlepkové výrobky. A kromě listového těsta, které si nechám vyrobit, si všechno dělám sama.

Kdo všechno váš obchůdek může navštívit?

Úplně každý. Alergici, diabetici, malé děti, vždy od pondělí do soboty, a může si něco z nabídky sníst přímo tady, odnést domů, nebo může zavolat a já mu zhruba do hodiny upeču štrúdl, koláč nebo třeba buchty přímo dle jeho přání.

Máte spočítáno, kolik šišek štrúdlu tak měsíčně upečete?

Přes pět set rukávů.

Ještě jste se ale nepochlubila svým úspěchem.

Jsem držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl.

Co vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit zrovna se slaným štrúdlem?

Abych řekla pravdu, já jsem porotě napekla slané i sladké. Ale asi jsem zvolila u sladkých špatnou kombinaci, tuším, že byly makové a pudingové, a to zřejmě nebylo ono.

Jakou váhu pro vás ocenění Regionální potravina má?

Já ji považuji za státní cenu.
Tato cena se uděluje na čtyři roky. Ale zda ji potom musím znovu jakoby obhájit nebo zkusit přijít do soutěže s něčím jiným, vám teď neřeknu.

Čemu dáváte přednost vy. Sladkému nebo slanému štrúdlu?

Jak kdy. Záleží na okolnostech. Ke kávě samozřejmě sladký, ale když mám hlad, sáhnu po štrúdlu se šunkou a zelím.

A co rodina?

Ta jí všechny zbytky, které mi ten den zbudou. Nikdy bych nenabídla zákazníkovi zboží z předešlého dne. Dcera miluje puding a višeň a špenát se šunkou. A přítel slaný ani neochutnal, protože tvrdí, že štrúdl musí být vždy sladký. V těch pak rozdíl nedělá.

Co klientela?

Ta je různá. Někdo přijde náhodně, jiní chodí pravidelně. K obědu si dají lidé spíš slaný štrúdl, ke kávě něco sladkého. Toho prodám tak čtyřikrát víc než slaného. Dokonce mám zákazníka, který je až z Brna, a vždy, když jede okolo, volá a já mu napeču třeba šest šišek sladkého štrúdlu.

V kolik hodin otvíráte?

V devět, ale jak já říkám, když je napečeno, je i otevřeno. Takže když si třeba někdo zaklepe už v půl osmé a já už mám něco vyndaného z trouby, proč mu nevyjít vstříc? To není problém.

Všimla jsem si, že kromě sladkého a slaného pečiva tady prodáváte i zástěry, džemy a tak.

Zástěry si navrhuji i šiji sama, a co se týká toho ostatního, tak se nyní snažím získat další potraviny se značkou Regionální potravina svých spolu oceněných, které bych tady nabízela. Aby to bylo provázané.

Značka Regionální potravina není ale vaše jediné ocenění.

To ne. Ještě jsem získala značku Kraj blanických rytířů, kterou jsem vlastně začínala.

Autor: Martina Křečková

18.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Moussa Oukabir, jehož policie podezřívá z řízení dodávky použité při teroristickém útoku
1 21

Španělé zatkli čtvrtého podezřelého, řidič dodávky ale stále utíká

Vlak smetl auto na přejezdu v Pržně.
AKTUALIZUJEME
14

Mrtví po srážkách aut s vlaky. Na Frýdecko-Místecku i na Znojemsku

AKTUALIZOVÁNO

Elitní čeští vojáci trénovali s Izraelci městský boj. V Malé Gaze

/VIDEO/ Vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních sil a elitní izraelské jednotky Duvdevan společně cvičili na vojenské základně Tze’elim v Negevské poušti. Dvoutýdenní trénink zaměřený na boj ve městě se uskutečnil v části základny, která se příznačně nazývá Malá Gaza. Informovaly o tom izraelské servery.

Kauza Čapí hnízdo: Sněmovní výbor přerušil jednání o vydání Babiše

/ANKETA/ Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes přerušil jednání o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslance, které chce policie obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo, zve na další zasedání, na středu 30. srpna. Výbor pozval také zástupce policie a státního zastupitelství.

VIDEO: Muž chtěl znásilnit ženu u zastávky v Ostravě. Policie hledá svědky

Ostravští policisté vyšetřují další případ pokusu o znásilnění. Vše se odehrálo v sobotu 12. srpna kolem osmé hodiny ráno v Ostravě-Hrabůvce na ulici Místecká, u zastávky Dřevoprodej ve směru do centra.

Lékárníci kritizují přeřazení dvou zneužívaných léků mezi předpisované

Česká lékárnická komora (ČLK) kritizuje přeřazení dvou léků s dextrometorfanem ve formě pastilek mezi vydávané pouze na předpis. Lékárny se na změnu podle ní nemohly předem připravit, informovala dnes komora v tiskové zprávě. V jiné formě navíc léky zůstávají volně prodejné. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v úterý změnil výdej léků zneužívaných kvůli halucinogenním účinkům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení