Podle policejního vyšetřování se provinili dopoledne v neděli 9. září tím, že v těsné blízkosti a okolí vojenské základny na ostrově Lemnos pořizovali různé audiovizuální materiály. Vše jim bylo zabaveno a po setkání se svým obhájcem nyní ve vazbě čekají na rozhodnutí soudu první instance v řeckém městě Mytilini.

Zatímco česká ambasáda v Aténách raději případ nekomentuje, aby oběma obviněným ještě nepřitížila, noční oficiální komuniké Marka Španěla, šéfa Bohemia Interactive, mnohé překvapilo svým obsahem: "Naši dva zaměstnanci vycestovali na ostrov v rámci jejich dovolené a jediným účelem byla návštěva překrásného prostředí Lemnosu."

To přímo kontrastuje s údajným vyjádřením zatčených vývojářů, kteří dle vyšetřování řecké policie měli zpočátku tvrdit, že tam pořizují podklady pro chystanou vojenskou simulaci ArmA 3, čímž si příliš nepomohli. Marek Španěl tedy doslova popřel, že by šlo o služební cestu organizovanou studiem za účelem tvorby hry. A také tím naznačil, jakým směrem se může ubírat jejich budoucí obhajoba.

"Vždy respektujeme právo a nikdy jsme nikoho nenabádali k porušování zákona kterékoli země, což se týká i ArmA 3. Doufáme, že jde pouze o nešťastné nedorozumění související s nadšením umělců a tvůrců virtuálních světů," smírně uzavřel Španěl.

Korunu celé kauze nasadil ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg, když večer v České televizi prohlásil: "Doufám, že řecké vojenské úřady pochopí, že nemají co dělat se špiony, ale s blbci." Neupřesnil přitom, zda vývojáře ArmA 3 takto nevybíravě nazval kvůli tomu, jak své zatčení prvotně vysvětlili, nebo kvůli zakázanému fotografování poblíž cizích strategických objektů. Ale kdo jiný než on by měl lépe vědět, že k dosažení diplomatických cílů (tedy propuštění Čechů na svobodu) je někdy potřeba střílet do vlastních řad…

Koncem loňského roku byli z méně závažných důvodů (kvůli na první pohled naprosto nevinné fotce poblíž civilního letiště v Lusace) zadržováni tři Češi v Zambii po několik měsíců, než se jim podařilo uprchnout přes Zimbabwe a Jihoafrickou republiku, pravděpodobně na falešný pas za pomoci tajné služby.

Zatím se neví, zda tato "aféra" nějak ohrozí datum vydání válečného simulátoru ArmA 3, které je zatím naplánováno na konec letošního roku. Hru si můžete předobjednat ZDE.

Herní zpravodajství pro vás připravuje Eurogamer.cz.