Kuřecí polévka, o níž se někdy mluví jako o „babiččině penicilinu“, snižuje krevní tlak. Kuřecí maso totiž podle japonských vědců obsahuje bílkoviny s podobným efektem jako inhibitory ACE, které obsahují léky na vysoký krevní tlak.
Jenže ne všechno kuřecí maso je podle odborníků léčivé. Prsa, která z kuřete skončí nejčastěji na talíři, obsahují prospěšné látky jen v bezvýznamném množství a jejich konzumace nemá na krevní tlak žádný vliv. Naopak maso z nohou, po kterém kuchaři zrovna neprahnou a které v lepším případě skončí v polévce, nahradí nejednu návštěvu lékárny.
Japonští vědci už vyzkoušeli výtažky z kuřecích bílkovin na krysách. Dopadlo to překvapivě dobře.
Krysám s vysokým krevním tlakem se po pozření kuřecích bílkovin tlak výrazně a dlouhodobě snížil, stejně jako po běžných lécích.