Z devíti miliard korun, které ministerstvo na nové kotle získalo v EU, dorazila třetina a stejně velká část je nyní na cestě. „Už dnes máme přes 30 tisíc žádostí o výměny a vyhlásili jsme další výzvu, která počítá s dalšími 35 tisíci výměn už v letošním a příštím roce," potvrdil Deníku ministr Brabec.

INDEX DENÍKU ČRPOMOHLY KOTLÍKOVÉ DOTACE A KONTROLY TOPENIŠŤ KE ZLEPŠENÍ OVZDUŠÍ?

Podle 66,5 % panelistů Deníku z celé ČR zavedení kotlíkových dotací a kontrol topenišť pomohlo ke zlepšení ovzduší. O opaku je přesvědčena třetina (33,5 %) respondentů. Na tuto otázku odpovídalo 726 lidí.

Do roku 2020 by nové topeniště mohlo dostat až sto tisíc lidí. Největší bonus je samozřejmě čistší vzduch, ale šetří i občanova peněženka. Průměrná roční úspora na topení je díky modernímu kotli podle propočtu MŽP až šest tisíc korun.

Čtěte také: Youtuber před soudem: Dostal podmínku za vulgarismy

Než ale k vyplácení dotací vůbec došlo, vypadalo to docela dramaticky kvůli laxnosti bývalých ministrů hrozilo, že Česko bude muset do Bruselu vracet 18 miliard korun. Brabec i úředníci na ministerstvu ale nakonec peníze uhájili a použily se na zateplování škol či stavbu čističek.

Podle Petra Holuba z aliance Šance pro budovy, která sdružuje projektanty a stavební firmy, se v průběhu času podařilo zjednodušit i program Nová zelená úsporám (NZÚ), ve kterém lze žádat o dotace na zateplení fasád, nová okna, střechy či stavby nových nízkoenergetických rodinných domů. Konkrétně: V rámci NZÚ bylo od roku 2014 podáno přes 23 tisíc žádostí v objemu 5,3 miliardy korun. Schválena byla podpora za 4,4 miliardy korun. „Program je nyní kontinuální, to znamená, že žádosti lze podávat po celý rok a ne jako dříve ve výzvách. 

Audit Deníku: Kotlíkové dotaceZdroj: Redakce

To je komfortnější pro žadatele i pro firmy, které mohou lépe plánovat výrobu," popisuje Holub. Lidé tak nemusejí sledovat „až něco bude", ale ve spolupráci s projektantem rovnou žádat. NZÚ lze navíc kombinovat s kotlíkovými dotacemi a získat bonus. Jak ale podotýká Holub, NZÚ by si zasloužila masivnější propagaci, povědomí lidí o tom, co jim stát může zaplatit, je stále nízké.

A kromě dotací? Ministr Brabec si pochvaluje vyhlášku o povinném bezhotovostním výkupu kovu ve sběrnách. „Máme třeba bezpečnější železnici, tam krádeží, které ohrožovaly lidské životy, ubylo o 90 procent, celorepublikově pak o více než 70 procent oproti roku 2014, tedy v době před novou vyhláškou," říká.

Psali jsme: Sedm milionů dolarů za horu ledu plnou zlata a ropy

Podtrženo sečteno: Z vládního programu se podařilo téměř vše. Část zákonů zůstala ve sněmovně či Senátu (EIA či národní parky) a například zcela nový zákon o odpadech už do voleb nebude.

Mají mít úředníci právo vstoupit do obydlí, aby zkontrolovali, čím lidé topí? Co je víc, domovní svoboda, nebo právo lidí na zdravé životní prostředí? Právě tyto složité otázky musel v rámci svého působení řešit ministr Richard Brabec (ANO). I přes výtky opozice ale novela zákona o ochraně ovzduší prošla a od ledna 2017 tak mohou probíhat kontroly i v domácnostech. Zatím se tak stalo v jednotkách případů. Kontrola chodí po předchozím ohlášení a vstupuje jen k topeništi či skladu paliva. Nekvalitní palivo a hlavně pálení odpadků v lokálních topeništích je už několik let největším zdrojem rakovinotvorných látek v ovzduší.