V loňské sezoně se zdálo, že mají nejlepší období za sebou. Roger Federer a Rafael Nadal. Dva tenisoví velikáni, kteří v minulých letech svými bitvami zvedali fanoušky ze sedaček. 

Lucie Šafářová (vlevo) a Bathanie Matteková-Sandsová spolu podruhé v kariéře vyhrály Roland Garros.
Šafářová má druhý titul z Roland Garros, tým "Bucie" byl k nezastavení

Jenže obě tenisové ikony letos daly mladší a hladovější konkurenci jasně najevo, že se s nimi musí i nadále počítat. Roger Federer v lednu vyhrál Australian Open a osmnáctým grandslamovým titulem vylepšil vlastní rekord. V bitvě o triumf v Melbourne porazil v další úchvatné bitvě právě odvěkého rivala Nadala. 

Rodák z Mallorky, kterého už léta trápí chronická zranění, v lednu svým postupem do finále překvapil a odborníci byli zvědaví, jak si povede právě na svém nejoblíbenějším povrchu. A Nadal nezklamal. 

Před Paříží ovládl turnaje v Monte Carlu, Barceloně i Madridu, oprášil svou pověst antukového krále a pasoval se do role favorita French Open. „Užívám si, že po všech těch zraněních jsem zdravý a zase můžu hrát tenis," povídal Nadal.

Jelena Ostapenková s trofejí pro vítězku Roland Garros.
Senzace. Roland Garros se klaní lotyšské princezně, titul slaví Ostapenková

Bez ztráty setu

A svým slovům dostál i na druhém grandslamu sezony. Čerstvě jednatřicetiletý rodák z Mallorky si pro jubilejní desátý titul v Paříži (patnáctý grandslamový) došel bez ztráty jediného setu. Navíc ve finále nedal světové trojce Stanu Wawrinkovi šanci a po dvou hodinách a sedmi minutách se zapsal do historie.

„Hraji co nejlépe všude, ale tady jsou ty pocity nepopsatelné, nejde to srovnat," řekl přímo na dvorci Nadal. „Je to můj nejdůležitější turnaj v kariéře," potvrdil.

Poklonu mu složil i poražená Wawrinka. "Nemám slov. Byl jsi příliš dobrý," řekl Wawrinka. "Jsi příkladem a je mi vždy ctí s tebou hrát," dodal.

I na Twitteru se Nadal ihned dočkal mnoha gratulací od současných i bývalých hvězd. "10…10…10… můžete si to říct koliktát chcete. Není to normální. Velký respekt," napsal Andy Roddick. "Gratuluji k historickému 10. triumfu. Jsi inspirací na kurtu i mimo něj," uvedla Billie Jean Kingová. "Král Rafa," vystihl Robin Söderling a přidal deset korunek.

Maria Šarapovová
Šarapovová se na Wimbledonu nepředstaví, na dvorce ji nepustí zranění

Z tenistů nikdo jeden grandslam desetkrát nikdy nevyhrál. Nadal v Paříži triumfoval poprvé v roce 2005, poté vládl v letech 2006 až 2008 a 2010 až 2014.

Z žen se podobný kousek podařil jen Australance Margaret Courtové (Australian Open vyhrála dokonce jedenáctkrát). Martina Navrátilová kralovala Wimbledonu devětkrát.

Zdroj: Youtube