Loňská finalistka US Open Plíšková se na Australian Open dostala do 4. kola poprvé, Strýcová zopakovala svůj výkon z loňského roku.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková, od prosince svěřenkyně kouče Davida Kotyzy, který dříve úspěšně trénoval Petru Kvitovou, byla v prvním setu zaskočená výkonem 38. tenistky žebříčku Ostapenkové. Češka nejdříve nevyužila brejkbol na 2:0. Na ztrátu podání z páté hry sice zareagovala ale znovu přišla o servis na 4:5 a o sadu už přišla.

Ostapenková hrála v prvním setu odvážně, nechybovala a rozdělovala míče ze strany na stranu. Plíšková se tak bránila hluboko za základní čarou.

Česká hvězda se po ztracené první sadě zdravě naštvala, přidala počínaje servisem na razanci a ve druhém setu dominovala. Soupeřce nepovolila ani jeden game a i ve svém letošním třetím utkání v Melbourne letos uštědřila soupeřce "kanára".

V rozhodující sadě ale Ostapenkové, šampionce wimbledonské juniorky z roku 2014, znovu vycházela riskantní hra, Plíšková dvakrát ztratila podání a prohrávala 2:5. O hru dříve česká hvězda dokonce z frustrace práskla raketou o zem a dostala varování.

Čtěte také: Strýcová se těší na Serenu a jednou poběží maraton

Plíšková přes nepříznivý vývoj nepovolila soupeřce mečbol, získala čtyři hry v řadě a za stavu 6:5 měla první šanci zápas ukončit. Ostapenková odvážným forhendem po lajně mečbol odvrátila, ale za stavu 9:8 už Plíšková uspěla a po dvou hodinách a pěti minutách zvedla vítězně ruce nad hlavu. V utkání si pomohla 19 esy.

"Bylo to velmi náročné a měla jsem ve třetí sadě i štěstí. Jsem ráda, že jsem vyhrála a jsem tady poprvé v osmifinále," řekla Plíšková, juniorská vítězka Australian Open z roku 2010. "Možná mi pomohly i zkušenosti. Za stavu 2:5 začala (Ostapenková) víc chybovat a já byla pořád ve hře. I když jsem rozbila raketu, pořád jsem bojovala. Ona hrála rychle a agresivně, proto jsem musela hrát do kurtu a čekat na chybu," řekla Plíšková, kterou v dalším utkání čeká domácí australská hráčka Daria Gavrilovová.

Třicetiletá Strýcová rozehrála zápas s Garciaovou výborně. Soupeřce vzala hned podání a po dalším brejku měla první set pod kontrolou. Ve druhém ale prohrávala 3:5 a za stavu 15:40 měla Garciaová dva setboly. Při prvním trefila Francouzka bekhend do sítě a při druhém udělala dvojchybu. Od té doby vládla na kurtu Strýcová, ztratila jen jeden fiftýn, získala čtyři hry v řadě a radovala se z postupu.

"Už jsem si říkala, že bude třetí set a začnu znovu, a byla jsem v klidu. A tam se to nějak zlomilo a od té doby šly kromě jednoho už všechny míče pro mě," řekla Strýcová českým novinářům v Melbourne. Vysloužila si za obrat i pochvalu od trenéra Tomáše Krupy. "On není chválící typ a už jsem si na to zvykla. Viděl, že jsem hrála dobře, zvládla jsem těžkou koncovku a pochválil mě za koncovku."

Strýcová je v grandslamovém osmifinále potřetí v kariéře a dále se dostala jen ve Wimbledonu, kde si v roce 2014 zahrála čtvrtfinále. V dalším kole se utká se světovou dvojkou Serenou Williamsovou, která zdolala krajanku Nicole Gibbsovou 6:1, 6:3.

Na dvaadvacetinásobnou grandslamovou vítězku dosud Strýcová narazila dvakrát. Oba zápasy se hrály v roce 2012 na grandslamech a v Melbourne i ve Wimbledonu česká hráčka prohrála. "Nedám jí nic zadarmo. Je taky jenom člověk a je porazitelná, i když velké bitvy umí," řekla Strýcová.

Čtěte také: Povedený začátek sezony: Strýcová je v světovém žebříčku nejvýše v kariéře