O jednaosmdesátý titul v kariéře bude Švýcar v neděli hrát s Francouzem Gillesem Simonem, jenž porazil 6:1, 7:6 Španěla Feliciana Lópeze.

Třiatřicetiletý Federer předvedl proti jednomu ze svých největších rivalů dominantní výkon. Po většinu zápasu se mu dařilo na podání a na síti, kde úspěšně zakončil 20 z 35 náběhů, včetně mečbolu.

"Když jdete k síti, musíte být hodně hbitý a výbušný. A to jsem dnes byl. Hraju čtvrtý den za sebou a cítím se skvěle," pochvaloval si Federer. "Myslím, že útočný tenis je nejzábavnější, takže když tak hraju, je to skvělé. Při mečbolu se to ukázalo. Zakončit zápas dvěma voleji je skvělý pocit," dodal.

Po 95 minutách proměnil Federer svůj třetí mečbol a alespoň částečně oplatil Srbovi porážku z letošního wimbledonského finále.

Světová jednička Djokovič neobhájí v Šanghaji tituly z posledních dvou let. Skončila jeho série 13 vítězných zápasů na turnaji a celkově 28 vyhraných duelů na čínské půdě. "Myslím, že jsem nehrál zase tak špatně. Ale on hrál to, co chtěl. Byl to od něj perfektní zápas," uvedl Djokovič.

Federer, který ve svém úvodním duelu na turnaji odvrátil pět mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi, bude usilovat o čtvrtý letošní titul. Poprvé může vyhrát v Šanghaji poté, co se v roce 2009 stal z tohoto podniku turnaj série Masters. V největším čínském městě nicméně sedmnáctinásobný grandslamový vítěz triumfoval dvakrát na Turnaji mistrů.

Čtvrtfinálový Berdychův přemožitel Simon si zahraje ve finále turnaje Masters teprve podruhé v kariéře, předtím se mu to povedlo v roce 2008 v Madridu. S Federerem má bilanci 2:4, naposledy ho porazil před šesti lety právě v Šanghaji v základní skupině Turnaje mistrů.

Plíšková je v pátém letošním finále

Karolína Plíšková si na turnaji v Linci zahraje popáté v sezoně ve finále. Němku Annu-Lenu Friedsamovou dnes v semifinálovém utkání zdolala 2:6, 6:3, 6:3. O druhý letošní titul a třetí turnajový triumf v kariéře se dvaadvacetiletá česká hráčka v neděli utká s Italkou Camilou Giorgiovou.

Vycházející česká hvězda sice za 32 minut ztratila první set, ale nakonec Friedsamovou porazila stejně jako před necelým měsícem v Soulu, kde nakonec celou soutěž vyhrála.

Německá tenistka, která si účast v rakouském turnaji vybojovala v kvalifikaci, se na začátku druhé sady nechala ošetřit kvůli problémům s břišními svaly. Ztrátu podání z úvodního gamu však už nedohnala, naopak v deváté hře jí Plíšková vzala podání znovu a vynutila si třetí set.

V něm česká hráčka přišla o servis a prohrávala 1:3, brzy ale manko smazala a vzápětí vzala soupeřce podání znovu. Při svém servisu pak proměnila po více než dvou hodinách druhý mečbol.

"Byl to vážně těžký zápas. Soupeřka na konci udělala pár lehkých chyb, které jsem využila, a také jsem lépe podávala," konstatovala Plíšková, ale se svou hrou spokojená nebyla. "Pořád jsem se jen snažila udržet v zápase," citovala ji agentura APA.

Friedsamová si posteskla, že jí na konci zápasu došly síly. "Už jsem pak nedokázala tak umisťovat míče. Ona hrála velmi důsledně. To zranění mě trochu omezovalo při podání, ale odehrála jsem tu několik dobrých zápasů, takže můžu být spokojená," prohlásila.

Finále si rodačka z Loun v tomto roce zahrála už v Pattayi, Norimberku, a na zářijových turnajích v Hongkongu a Soulu, kde navázala na loňský triumf v Kuala Lumpuru.

Ve finále se stejně starou Giorgiovou bude třicátá hráčka světa favoritkou. Italka je v žebříčku o 12 míst níž, s Plíškovou navíc prohrála jediný vzájemný zápas v únoru v Dubaji ve dvou setech. Giorgiová bude usilovat o první titul v kariéře, v dubnu neuspěla ve finále v Katovicích.

Bencicová útočí na první titul

Švýcaři o ní mluví jako o nové hvězdě. O nové Martině Hingisové. První šance na úspěch: Belinda Bencicová se může v Tchien-ťinu stát nejmladší vítězkou turnaje WTA po osmi letech. Sedmnáctiletá dívka (ano, i ona má kořeny na Slovensku) postoupila v Číně do svého prvního finále.

Utká se s Američankou Alison Riskeovou, která bude rovněž usilovat o první titul.

Třetí nasazená Bencicová měla v dnešním semifinále usnadněnou práci, neboť její čínská soupeřka Pcheng Šuaj nemohla od stavu 1:3 pokračovat kvůli zranění dolní části zad. Čtyřiadvacetiletá Riskeová postoupila do svého prvního finále také přes domácí tenistku, Čeng Saj-saj deklasovala 6:0 a 6:1.

Pokud Bencicová v nedělním zápase o titul uspěje, stane se nejmladší vítězkou turnaje WTA od roku 2006, kdy v Portoroži vyhrála tehdy patnáctiletá Tamira Paszeková.

Finálovou debutantku má i turnaj v Ósace, kde se bude pokoušet poprvé v kariéře zvítězit Zarina Dijasová. Jednadvacetiletá Kazaška, jež tenisově vyrůstala na pražské Štvanici, zdolala v semifinále 6:2, 7:5 Luksiku Kumkhumovou z Thajska.

Její soupeřkou bude naopak zkušená Australanka Samantha Stosurová, jež už má na kontě pět triumfů, z toho dva právě z Ósaky. Obhájkyně loňského titulu postoupila ze semifinále po výhře 7:6, 6:2 nad Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

ŠANGHAJ:

Muži, dvouhra - semifinále:
Simon (Fr.) - F. López (Šp.) 6:2, 7:6 (7:1), Federer (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:4.

LINEC:

Ženy, dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (7-ČR) - Friedsamová (Něm.) 2:6, 6:3, 6:3, Giorgiová - Knappová (obě It.) 6:4, 6:2.

TCHIEN-ŤIN:

Ženy, dvouhra - semifinále:
Bencicová (3-Švýc.) - Pcheng Šuaj (2-Čína) 3:1 skreč, Riskeová (6-USA) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:0, 6:1.

ÓSAKA:

Ženy, dvouhra - semifinále:
Stosurová (1-Austr.) - Svitolinová (3-Ukr.) 7:6 (8:6), 6:2, Dijasová (5-Kaz.) - Kumkhumová (Thaj.) 6:2, 7:5.