V pátečním čtvrtfinále zdolal Berdych krajana Jiřího Veselého ve třech setech, s jednaosmdesátým hráčem světového žebříčku Belluccim tolik práce neměl. V prvním setu mu dvakrát sebral servis, v druhé sadě sice přišel o náskok 5:2, ale zápas pak při soupeřově podání zakončil čistou hrou. Utkání trvalo hodinu a 22 minut, český tenista po něm má jistých 60.000 dolarů. Ve finále nastoupí na okruhu potřicáté, dvanáct turnajů vyhrál.

"V minulých týdnech jsem na tom nebyl fyzicky dobře, takže je hezké, že se mi tady pár zápasů povedlo a zítra budu moci hrát o titul," citoval Berdycha web ATP. Vedle svého výkonu ocenil český tenista i prostředí. "Dnes byl plný stadion, skvělá atmosféra, na kurtu jsem si to užil. Líbí se mi tady, tím spíš, když se k tomu přidávají i dobré výsledky," dodal.

Berdych se nedávno vrátil na kurty po měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva. Výsledky v Číně mu přiblížily sedmou účast na Turnaji mistrů za sebou, i po finále však zůstane devátý. Bellucciho na tvrdém povrchu porazil i počtvrté, jeho jediná prohra ve vzájemných zápasech se zrodila před pěti lety na antuce.

Brazilec přitom ve čtvrtfinále vyřadil turnajovou čtyřku Bernarda Tomice z Austrálie i díky 14 esům, jenže proti Berdychovi mu podání tak dobře nefungovalo. Na esa s českým tenistou prohrál 4:9.

S třetím nasazeným Gasquetem má Berdych bilanci 7:7, jediný letošní zápas v Miami vyhrál. Francouzskému třicátníkovi usnadnila postup do finále skreč Srba Janka Tipsareviče v druhé sadě a může navázat na jediný letošní titul z Montpellieru.

ŠEN-ČEN (Čína)

Muži, dvouhra - semifinále: Berdych (1-ČR) - Bellucci (Braz.) 6:2, 7:5, Gasquet (3-Fr.) - Tipsarevič (Srb.) 6:2, 4:1 skreč.

ČCHENG-TU (Čína)

Muži, dvouhra - semifinále: Ramos (5-Šp.) - Dimitrov (3-Bulh.) 7:6 (8:6), 1:6, 7:6 (7:3), Chačanov (Rus.) - Troicki (6-Srb.) 6:3, 7:5.