Dvaadvacetiletá Kvitová dokázala v Dubaji před týdnem ovládnout dvouhru žen a na okruhu WTA si připsala jubilejní desátý titul v kariéře.

Berdych mohl získat devátý vavřín, ale neuspěl a zhoršil si bilanci ve finálových zápasech na osm výher a deset porážek. Stejně dopadl také před týdnem v Marseille, kde prohrál z mečbolu s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou.

Ve finále v Dubaji čelil Berdych Djokovičovi a nepříznivé vzájemné bilanci 1:12. Duel začal dobře, hrál agresivně i trpělivě a v páté hře šel jako první do brejku. O výhodu přišel o tři hry později. Vzápětí si vypracoval tři brejkboly, jenže Djokovič všechny odvrátil. O set přišel Berdych po padesáti minutách a dvojchybě zahrané při setbolu.

Druhá sada byla vyrovnaná. Oba tenisté si drželi servis až do osmého gamu. V tom vedl Berdych už 40:15, přesto podání po zkažené smeči ztratil. V následující hře měl brejbol, ale Srb při něm trefil eso a pak proměnil druhý mečbol. Djokoviče tak Berdych opět nezlomil, prohrál s ním už potřinácté a pojedenácté za sebou.

Berdych finálovou účastí v Dubaji navázal na Jiřího Nováka, který před deseti lety prohrál v boji o titul s Rogerem Federerem. Právě Švýcara porazil Berdych v semifinále, v němž sedmnáctinásobnému grandslamovému vítězi odvrátil tři mečboly.

Z Dubaje si Berdych odveze 300 bodů do žebříčku, odměnu 193.700 dolarů (přes 3,8 mil. korun) a především sebevědomí po výhře nad Federerem.

Djokovič se radoval z titulu na tomto turnaji už počtvrté a navázal na tamní hattrick z let 2009 až 2011. Celkem už na okruhu ATP zvítězil šestatřicetkrát.

DUBAJ (Spojené arabské emiráty)

Muži, dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Berdych (3-ČR) 7:5, 6:3.

Muži, čtyřhra - finále: Bhúpathí, Llodra (Indie/Fr.) - Lindstedt, Zimonjič (3-Švéd./Srb.) 7:6 (8:6), 7:6 (8:6).