O titul si třetí nasazený hráč zahraje se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, který v prvním semifinále zdolal Argentince Juana Martína del Potra 6:3 a 7:6.

"Vyhrát tenhle zápas je opravdu úžasné a mám skvělý pocit ze své hry," řekl Berdych na webu ATP Tour po výhře, z které měl už na kurtu velkou radost. "Bylo to o jednom jediném míči, který jsem dokázal zahrát lépe než on. Z mého pohledu byl zápas oslavou tenisu. S Rogerem hraju moc rád, protože toho tolik dokázal," řekl sedmadvacetiletý české daviscupový reprezentant.

Na začátku se Čech bránil

V utkání s Federerem byl Berdych v prvním setu příliš v defenzivě a na rychlém dvorci se Švýcar prosazoval i voleji na síti. Český hráč ztratil podání i kvůli dvěma dvojchybám v osmém gamu a Federer set potvrdil čistou hrou.

Pět tisíc fanoušků v hledišti, kteří fandili převážně Švýcarovi, bylo nadšených. Druhý set ale patřil Berdychovi, i když k jeho zisku se doslova prokousal. Nejdříve za stavu 5:3 podával na zisk sady, ale Federer si ztracené podání vzal zpět. Za stavu 6:5 měl první setbol při Federerově podání. Výměnu sice ztratil, ale měl ji vyhrát, protože jeden ze Švýcarových úderů skončil v autu, což odhalila zpětně televize.

Rozhodla sebedůvěra

Berdych si ale jestřábí oko na pomoc nevzal a druhý set rozhodl tie-break. V tom Berdych prohrával už 4:6, ale odvrátil oba mečboly a pak ještě třetí. Utkání posunul do třetí sady po využitém třetím setbolu skvělým returnem a výhře 10:8.

"Při každém bodu jsem si věřil. Nekoukal jsem na skóre a šel míč po míči. A fungovalo to.Tuhle taktiku chci dodržovat v každém utkání," řekl Berdych.

Rozjetý Berdych opět výborně podával. Dostával se do tlaku, hrál míče brzy a hlavně z forhendu Federera tlačil. Díky tomu získal brejk na 3:2. O vlastní podání už Berdych nepřišel a po dvou hodinách a 19 minutách zápas ukončil. Bývalou světovou jedničku porazil v sedmnáctém vzájemném zápase pošesté.

"Prohrát takový zápas je mrzuté, ale Tomáš to dokázal dobře otočit," řekl Federer. "Velmi dlouho jsem hrál dobře, měl jsem to na raketě, ale nakonec tady musím vysvětlovat, proč jsem nezvládl trefit dva údery. Jsem z toho opravdu rozladěný," dodal.

Ve finále turnaje ATP je Berdych podruhé za sebou. Minulý týden hrál o devátý titul v kariéře v Marseille, kde prohrál z mečbolu s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou. Jednoduché to nebude mít ani v Dubaji ve finále s Djokovičem, kterého porazil z 13 zápasů jen jednou a už s ním prohrál desetkrát po sobě.

DUBAJ (Spojené arabské emiráty)

Muži, dvouhra - semifinále: Berdych (3-ČR) - Federer (2-Švýc.) 3:6, 7:6 (10:8), 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Del Potro (4-Arg.) 6:3, 7:6 (7:4).