Ne. Tomáš Berdych byl v semifinále Wimbledonu skvělý. Dusil favorita všech favoritů. Ale stejně se v pátek usmíval Roger Federer. To on po setech 7:6, 7:6 a 6:4 prošel do finále.

Smůla? Realita!

Až za pár dní si asi český tenista uvědomí, co všechno v All England Clubu dokázal. „Zaslouží si uznání. Odehrál zde skvělý turnaj,“ řekl pro stanici BBC někdejší tenista Tim Henman. „Souhlasím,“ prohlásil Boris Becker. 

Ovšem hrdinou dne byl švýcarský fenomén. 

Tomáš Berdych porazil Dominika Thiema z Rakouska a je ve čtvrtfinále Wimbledonu
Válka slov na Wimbledonu? Berdych má Federera za boha

35letý rodák z Basileje, jenž hrál na travnatém grandslamu už dvanácté semifinále, tahal z rukávu jeden nevídaný úder za druhým.

Ostatně tady je Beckerův komentář: „Auta mají pět nebo šest rychlostí. Federer jich má snad deset – vždy vytáhne nějaký nečekaný trumf.“

Ano, fanoušci se nenudili. Pobavila je také neposlušná technika, kdy při jestřábím oku zmizel míček. 

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Africký mor prasat – už je to tady

Zaplněným hledištěm to zašumělo i při Federerově returnu, kdy trefil balon na bobku. Přesně!

Další příklad? Nevídaný um předvedla někdejší světová jednička za situace, kdy čelila dvěma brejkbolům. Jedno eso, druhé eso. Shoda. A dál? Eso a zase eso. Tohle umí jen mistři!

Mohlo by se zdát, že na druhé straně Berdych pouze sekundoval. Omyl. Klíčové momenty on neprohrál – Federer je vyhrál.

A tak mohl krátce před sedmou hodinou londýnského času vykládat novinářům, jak se těší na bitvu o osmý titul z Wimbledonu.

Festival Mendel Knows spojuje, vzdělává, baví

„Je to pro mě čest, že jsem tady a znovu ve finále,“ líčil Federer, který v posledních měsících nehraje všechny turnaje. Loni si vzal na půl roku volno. „Byla to dlouhá cesta zpět. Ale víte, chci být dobrý manžel a dobrý táta,“ řekl k manželce Mirce, jež seděla v lóži. Jeho čtyři děti už zřejmě spaly.

Budou se dívat v neděli? Sen o triumfu teď může překazit už jen chorvatský tenista Marin Čilič, který vyřadil Američana Sama Querreyho.

„Znám ho dobře, je to dobrý tenista. Mám ho rád," dodal Federer.