Velmi si oblíbil také stále aktivního tenistu Rafaela Nadala, jenž se na Laver Cupu rovněž ukáže.

Třiasedmdesátiletý muž, který po sovětské okupaci Československa v roce 1968 emigroval do Švýcarska, dokonce plánoval napsat knížku Od Borga k Nadalovi. „Björn Borg a Rafael Nadal jsou moje takové srdeční záležitosti a sportovní lásky,“ usmívá se Štěrba.

Laver cup, hraný 22. září v Praze. Zápas Dominic Thiem,Team Europe proti John Isner, Team World
Laver Cup začal: Evropa válí. Berdych s Nadalem však padli

Na víkendové setkání v Praze s oběma tenisty se těší. „Naposledy jsem je viděl letos na turnaji v Monte Carlu. S Rafaelem, jeho dívkou a Tonim Nadalem jsme se tam sešli u snídaně. Borga jsem potkal na večírku, většinou si říkáme, jak ten život letí a že za jeho éry z prize money tenistům zbylo málo peněz, protože většinu spolykaly hotely a další věci,“ říká respektovaný rozhodčí.

Švédský tenista a Jan Kodeš se stali důvodem, proč Štěrba začal rozhodovat tenis. „Strašně jsem Borga obdivoval. Björn je opravodvý gentleman, který se k vám vždycky hlásí. Fandil jsem i Honzovi Kodešovi,“ vrací se k počátkům rozhodcovské role Štěrba, který hrál tenis rekreačně.

Ve Švýcarsku složil zkoušky na regionálního rozhodčího, v roce 1978 si ve Francii Milan Štěrba udělal národní a o dva roky později i mezinárodní zkoušky. „Rozhodoval jsem tři zápasy Björna Borga. V roce 1981, kdy vyhrál nad Ivanem Lendlem na Roland Garros, a dvě exhibiční utkání proti Panattovi a Krajickovi,“ vzpomíná Štěrba.

Jiří Ježek.
Frajer se loučil. Ježek dal kolo k ledu, ale lidi chce dál inspirovat

Borg několikrát vyhrál Wimbledon a French Open, ale titul nemá z Australian a US Open. „Měl smůlu, že na US open nemohl vyhrát. Hrál zadní čáru a američtí lajnoví rozhodčí mu většinu míčků, které trefil na čáru, hlásili jako out,“ tvrdí.
Štěrba jen tak nezapomene na úsměvnou kolizi s americkým bouřlivákem Johnem McEnroem. „On má sice špatný charakter, ale mně se líbí jeho komentáře. Ve finále čtyřhy v Monte Carlu mě shodil ze židličky, když jsem hlídal lajnovou čáru. Bylo to ale přátelské,“ vypráví bývalý rozhodčí.

Laver cup, hraný 22. září v Praze. Zápas Marin Cilic,Team Europe proti Frances Tiafoe, Team World
Skvělá zkušenost, pochvaloval si Čilič první zápas na Laver Cupu

Rafaela Nadala potkal v roce 2000 na mistrovství světa dorostu. „Zaujal mě vychovaností a slušností,“ vysvětluje Štěrba.
O čtyři roky později pomohl Nadalovi nastoupit do kvalifikace turnaje v Monte Carlu. „Kvůli věku ho nechtěli pustit do kvalifikace, tak jsem mu jako člen tenisového organizačního výboru všechno vyběhal, aby mohl hrát. Prošel kvalifikací a prohrál až v prvním kole s Carlosem Moyou. Od té doby jsme se skamarádili,“ vybavuje si Štěrba.

Na kurtu zažil i několik vtipných momentů. „Na exhibici v Ženevě Martina Hingisová řekla Monice Selešové, že jsem její přítel. Kuzněcovová se mě na exhibici při losování stran zeptala, jestli nemám na australské minci Lenina. Roku 1983 jsem rozhodoval na Roland Garros duel Mečíře s Navrátilem. Povídám jim, že mohou nadávat, protože jim nikdo nebude rozumět a já je nenapomenu. Oni odvětili, že jsou slušní,“ směje se někdejší rozhodčí, který kromě US Open řídil všechny grandslamy. „Vzpomínám na hodně tenistů. Potěšilo mě, když hráč prohrál, ale přišel poděkovat,“ uzavírá Štěrba.