V extrémně soutěživém a často hodně osamělém prostředí tenisových šaten, tréninkových kurtů a věčného cestování je blízkost sourozence vítanou vzpruhou. Vždyť kdo vám může být bližší než bratr nebo sestra?

„Jsou věci, o kterých nemůžete mluvit s trenéry nebo někým jiným. Mít na okruhu ségru je určitě plus, dodává mi energii," svěřila se před časem Karolína Plíšková, prozatím úspěšnější z dvojice vytáhlých ranařek z Loun. Občas hrávají každá na jiném turnaji, v kontaktu jsou ale pořád. „Můžu s ní mluvit o všem, radí mi," popsala Kristýna.

Čtěte také: Zápas s Federerem nebyl skoro vůbec o mně, štvalo Berdycha

Radily se i na letošním Australian Open, když měla Kristýna nastoupit proti světové jedničce Angelique Kerberové. „Koukaly jsme spolu na její poslední zápas, ségra mi už něco okomentovala," svěřila se méně slavná z obou krásek.

Rady úspěšnějšího dvojčete moc nezabraly, Kristýna zápas s Kerberovou prohrála. To Karolína o víkendu zvládla infarktový duel s Jelenou Ostapenkovou (ve třetím setu prohrávala už 2:5) a dnes v brzkých dopoledních hodinách našeho času nastoupí v osmifinále proti domácí Darje Gavrilovové. Přiblíží se svému snu o premiérovém grandslamovém triumfu mezi dospělými?

Mischa a Sasha

Ale zpátky k fenoménu „tenisových sourozenců". Jsou to někdy dost rozdílné příběhy. Třeba bratři Bryanové jsou stejně jako zmíněné Češky dvojčata. První grandslamový titul ve čtyřhře spolu vyhráli už v roce 2003 a i teď v osmatřiceti letech pořád patří ke špičce.

„Je skvělé hrát s bratrem. Myslím, že právě díky tomu pořád děláme, co děláme. Je zábava mít na cestách takhle blízkou společnost. Jinak bychom to nevydrželi dlouhých devatenáct let," řekl v Melbourne agentuře Reuters Mike Bryan.

Ještě víc se ale na aktuálním Australian Open mluví o německých bratrech Zverevových. Na rozdíl od amerických deblistů je mezi nimi značný věkový rozdíl Mischovi bude letos třicet a narodil se ještě v Moskvě. Pak se rodina přestěhovala do Hamburku, kde přišel na svět Alexander. Tomu je nyní devatenáct let a je považovaný za jeden z nejblyštivějších talentů mužského tenisu.

Starší Mischa je tak trochu v jeho stínu (v žebříčku se nikdy nedostal výš než na 45. místo, zatímco mladinký Sascha už byl i v top 20), o víkendu na sebe ale náramně upozornil.

Čtěte také: Další šok v Melbourne! Murray senzačně vypadl ve 4. kole s Mischou Zverevem

Senzace v osmifinále

„Netuším, jak jsem to dokázal," zalykal se štěstím po zápase se světovým hráčem číslo jedna Andym Murraym. Zverev britského superfavorita senzačně porazil ve čtyřech setech a zahraje si díky tomu čtvrtfinále proti fenomenálnímu Rogeru Federerovi.

Nechybělo málo a rodina Zverevových mohla mít ve čtvrtfinále hned dvojí zastoupení, ale mladší Alexander ve třetím kole těsně podlehl ostřílenému Rafaelu Nadalovi. I tak je to poprvé od roku 1998, kdy se dva bratři dostali na grandslamu do třetího kola singlu. A když Mischa zdolal Murrayho, Sascha v hledišti nadšeně křepčil.

I když je Alexander o deset let mladší, občas působí jako rádce a mentor přece jen i ve svém věku úspěšnější. „Řekl mi pár věcí, jak můžu vyhrát," prozradil Mischa, když v Melbourne ve druhém kole po pěti setech přetlačil amerického bombarďáka Johna Isnera. „Brácha je mladý a plný energie. Hrozně mi pomáhá vidět ho okolo sebe, dodává mi chuť do tenisu," dodal Mischa, pro něhož je postup do čtvrtfinále Australian Open životní úspěch.

Vzájemný souboj? Horor

Tenisoví sourozenci si všeobecně blízkost bratra nebo sestry na okruhu pochvalují. Je tu jediná potíž občas proti sobě musí hrát. Vyřadit jeden druhého.

„Byl to nejhorší den v mé tenisové kariéře," hlesl předloni Rakušan Jürgen Melzer, když v kvalifikaci na Wimbledon vyřadil svého mladšího bratra Geralda. V podobných případech je vesměs nutné zatnout zuby a přistoupit k zápasu jako profík. Ostatně takové sestry Williamsovy se už utkaly 27krát, z toho osmkrát ve finále grandslamu. A pořád se mají rády…