Jedenadvacetiletá Češka zdolala bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou, jenže pak ji přemohlo dojetí. „Strašně moc to pro mě znamená,“ zajíkala se při předávání trofeje a po tváři jí stékaly slzy. „Hrát proti Caroline je zážitek. Omlouvám se za vítězství,“ dodala rodačka z Hradce Králové.

Titul z Bastadu, už druhý v sezoně, vrátil Siniakovou do elitní čtyřicítky světového žebříčku WTA. Ve včerejším novém vydání figuruje na lichotivém 39. místě.

Michal Navrátil.
Michal Navrátil: Já a zachránce? Dřel jsem jako všichni ostatní

A co je ještě lepší? V top čtyřicítce najdeme hned pět českých tenistek, což je bilance, jakou se momentálně nemůže chlubit žádná další země na světě. Hráčky ze srdce Evropy zkrátka dobývají svět.

Shrňme si to. Na postu světové jedničky se už třetí týden vyhřívá Karolína Plíšková. Petra Kvitová je na čtrnáctém místě, Barbora Strýcová klesla o jedno místo na 26. příčku.

Nové maximum naopak zaznamenala Kristýna Plíšková, i když ji na turnaji v Číně smolně vyřadilo zranění od větráku. Sestra světové jedničky je pětatřicátá. Kousek za ní je už zmíněná Siniaková, která poskočila o plných sedmnáct míst.

Důležité je, že o sobě dává čím dál hlasitěji vědět i nastupující generace tenistek. Kromě Siniakové je to hlavně Markéta Vondroušová, která o víkendu ovládla turnaj na pražské Štvanici a v osmnácti letech se posunula na 68. příčku žebříčku.

Triumf Kateřiny Siniakové

Zdroj: Youtube

Letos vyhrála už pět titulů, včetně senzačního triumfu na turnaji WTA v Bielu. Vzápětí následovaly její debuty v hlavní soutěži French Open a Wimbledonu. „V Paříži jsem byla hodně vykulená,“ usmívala se talentovaná teenagerka, která v minulém týdnu dostala divokou kartu od organizátorů hvězdně obsazeného turnaje v Cincinnati.

Mimochodem další divoké karty obdržely někdejší světové jedničky Maria Šarapovová a Viktoria Azarenková, čtvrtá do party je Američanka Sloane Stephensová.

I z toho je vidět, jak rychle si Vondroušová buduje v tenisovém světě respekt. „Byla jsem hrozně šťastná, když jsem se to dozvěděla,“ povídala o divoké kartě pro Cincinnati. „Bude to pro mě velká zkušenost, protože obsazení toho turnaje je neskutečné,“ dodala Vondroušová.

Český ženský tenis zkrátka prožívá výjimečnou éru. Stačí se ohlédnout za nevídanou sérií triumfů ve Fed Cupu, na turnajové úspěchy Kvitové s Plíškovou, na velké deblové tituly brněnské zástupkyně Lucie Šafářové, na medaile z olympiády v Riu… A v záloze je smečka mladých vlčic, které touží dostat se co nejrychleji nahoru.

Plzeňský forvard Michael Krmenčík
Herecká etuda? Krmenčík si oddechl, za simulování vyvázne bez trestu