Barážovou bitvu ze září 2006 si dobře pamatuje také Tomáš Berdych. Tehdy jednadvacetiletý mladík se podílel v Leidenu třemi body na vítězství 4:1, znamenajícím záchranu ve Světové skupině. V týmy byl společně s Jiřím Novákem, Janem Hernychem a deblistou Martinem Dammem.

„Na ten zápas mám i docela vtipné vzpomínky, ale ne všechno se dá na veřejnosti ventilovat," řekl Berdych na úterní tiskové konferenci. „Očekávám úplně jiný zápas. Tehdy měli Holanďané tým složený z hráčů, kteří už měli něco za sebou. Do Ostravy přijeli s mladými kluky, kteří jsou sice docela nenápadní, ale mohou být nebezpeční. Po delší době se navíc probojovali do elitní skupiny a půjdou do toho s tím, že nemají co ztratit," upozorňuje Berdych.

Pro aktuálně sedmého hráče světa to může být s parťákem Radkem Štěpánkem vůbec poslední společné tažení s Davisově poháru. Semifinalista letošního Australian Open totiž v pondělí naznačil, že si dá po jedenácti letech od reprezentace pauzu a naplno se začne věnovat sólové dráze. „Cítím, že nastal ten správný čas. Myslím, že by mě to mohlo posunout v kariéře ještě o kousek dál. Teď chci ale hlavně pomoci týmu a přispět k postupu," prohlásil Berdych.

Nesmějí nic podcenit

Všichni v českém týmu si dobře uvědomují, že jako vítězové posledních dvou ročníků Davisova poháru nesmějí nic podcenit.

„Začínáme zase od nuly. Všechny krásné vzpomínky na poslední dva finálové úspěchy musejí jít stranou. Budeme se snažit získat tři body a projít dál. Nebude to ale jednoduché. Holanďané totiž mají kluky, kteří se budou chtít předvést, vytáhnout se. Budou se rvát o každý míč. Nesmíme nic podcenit," zdůraznil Radek Štěpánek.

Češi si zatím kurt v ostravské ČEZ Aréně, kde se v pátek zápas rozehraje, pochvalují. „Je to skvěle nachystané. Nic extrémně rychlého, spíše takové střední rychlosti," podotkl Berdych.

„Připomíná mi to povrch, který byl v Bělehradu. Vyhovuje nám," dodal Radek Štěpánek, který vzbuzuje se svými parťáky u soupeřů pochopitelný respekt. „Jak na Čechy? Najít restauraci, kam chodí, a dát jim něco do jídla," žertoval nehrající kapitán Nizozemska Jan Siemerink.