Pětatřicetiletý Štěpánek vstoupil do duelu s o čtrnáct roků mladším soupeřem soustředěně.

Získal vedení 3:1, ale pak se jeho precizní výkon na chvíli zadrhl a režii převzal Argüello. "Udělal jsem dvě chyby z prvního míče. Zcela jsem hru odevzdal. Byl jsem při útoku na síti nepozorný a soupeř se vrátil do hry. Nechal jsem ho zahrát hodně obranných úderů, které jsem mohl zahrát volejem," komentoval Štěpánek kritické chvíle.

Přiznal, že měl po těžkém utkání v Paříži před soupeřem respekt.

"Ale také jsem věděl, že jsem utkání vyhrál a co mám čekat. Myslím si, že soupeře vzpomínka na tento duel zlomila. Ve druhém setu jsem začal hrát aktivněji a agresivněji. Už jsem utkání nepustil z rukou," dodal Štěpánek.

Devatenáctiletý Pavlásek, který startuje na Czech Open divokou kartu, poprvé dokázal porazit hráče z první stovky žebříčku ATP. Klahnovi patří 71. místo. "Je to můj nejlepší výsledek v dosavadní kariéře," řekl Pavlásek po utkání, v němž jeho soupeře trápila bolavá záda. Třikrát si ve druhém setu při střídání stran lehl na kurtu na ručník a terapeut se mu snažil speciálními cviky od bolesti ulevit.

"Všiml jsem si jeho potíží na konci prvního setu. Je nepříjemné, když vidíte, že je soupeř zraněný a může utkání po každé hře vzdát. Byl jsem proto pod tlakem, který jsem zvládl," uvedl Pavlásek, který hru svého soupeře studoval až v předvečer utkání z internetu.

Rosol po nezdaru v úvodním kole French Open dnes zdolal Francouze Juliena Obryho 6:4, 6:3. Ani jednou neztratil podání, když odvrátil všech sedm soupeřových brejkbolů. "Když bylo potřeba, tak jsem si pomohl servisem. Věřím, že se forma bude v dalších zápasech zlepšovat. Hrál jsem horší standard," ohodnotil Rosol své premiérové vystoupení na Hané.

Loňský finalista Veselý přehrával dalšího Francouze Tristana Lamasina dvakrát 6:2. "Soupeř nehrál špatně, byl běhavý a nedělal moc chyb. Na druhou stranu neublížil. Byl to dobrý soupeř na rozehrání," konstatoval Veselý, který se v posledních týdnech dostal do herní pohody.

Na turnaji ATP v Düsseldorfu postoupil až do semifinále, na French Open zdolal v prvním kole Rosola a vypadl s osmým nasazeným Milosem Raonicem z Kanady. "Navzdory drobným zdravotním problémům se cítím dobře. Mohl bych dojít v pavouku hodně daleko. Bylo by krásné tento turnaj vyhrát," uvedl.

Czech Open v Prostějově:

Muži, dvouhra - 1. kolo:
Rosol (3-ČR) - Obry (Fr.) 6:4, 6:3, Pavlásek (ČR) - Klahn (5-USA) 6:3, 6:3, Veselý (6-ČR) - Lamasine (Fr.) 6:2, 6:2, Kovalík (SR) - Pospíšil (ČR) 6:1, 1:6, 7:5,  Štěpánek (1-ČR) - Argüello (Arg.) 3:6, 6:0, 6:2, Gombos (SR) - Konečný (ČR) 6:2, 6:1, Hocevar (Braz.) - Knoflíček (ČR) 7:6 (10:8), 6:2, Haase (2-Niz.) - Gojowczyk (Něm.) 6:4, 6:3, Michon (Fr.) - Devvarman (8-Indie) 6:3, 6:0, Souza (Braz.) - Angelinos (Řec.) 6:4, 5:7, 6:4, Nědovjesov (Kaz.) - Balleret (Mon.) 6:4, 6:1, Polansky (Kan.) - Velotti (Arg.) 3:6, 6:3, 6:2.