Před Berdychem se kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi z utkání omluvili Adam Pavlásek a Lukáš Rosol. "Taková je realita. Nic z toho mě nepřekvapilo. Nejsou to informace, které bych předem nevěděl," řekl Navrátil. "Jednám dále s hráči, kteří připadají v úvahu a nominaci oznámím příští týden," dodal s tím, že jako vždy zveřejní kvarteto deset dnů před losem, tedy příští středu.

Jedničkou týmu nejspíše bude Jiří Veselý, kterého doplní zkušený Radek Štěpánek. Premiéra pak zřejmě čeká Jana Šátrala (164. v žebříčku ATP) či Zdeňka Koláře (238.).

Dlouhá sezona si žádá odpočinek

Dvojnásobný daviscupový vítěz Berdych chce mít více času na odpočinek. "Rozhodl jsem se tak vzhledem k tomu, co mám všechno za sebou. Čeká mě dlouhá sezona, musím dbát pečlivě na svůj program," řekl jednatřicetiletý tenista novinářům v Melbourne.

Berdych nastoupil v Davis Cupu v 29 zápasech českého týmu a má na kontě 50 výher a 17 porážek. Ve dvouhře má bilanci 29:15 a ve čtyřhře 21:2. Od roku 2003 hrál soutěž nepřetržitě jedenáct let a byl strůjcem triumfů v letech 2012 a 2013. Loni hrál jen první kolo a předloni chyběl. Tenisté nastoupili bez Berdycha v prvním kole naposledy předloni právě proti Austrálii a doma v Ostravě prohráli. Poté se zachraňovali v baráži.

V Austrálii bude hrát český tým poprvé od roku 1997 a i tehdy měl výrazně oslabenou sestavu. Na čtvrtfinále do Adelaide nejeli Petr Korda, Bohdan Ulihrach, Daniel Vacek ani Ctislav Doseděl a Češi prohráli jasně 0:5.

Také čtěte: Proč Rosol vynechal grandslam? Na pět setů se ještě necítím, řekl