Zápas se hrál na skoro plném kurtu Philippa Chatriera, hlavním dvorci v areálu Rolanda Garrose, na kterém je doma Rafael Nadal. Španělský fenomén zde vyhrál devětkrát v kariéře French Open a má bilanci 66 výher a jednu prohru.

"Už chápu Nadala, že si to tady zamiloval, a myslím si, že je neuvěřitelné, co tady dokázal. To je nadlidské," řekl jednadvacetiletý Veselý a vtipkoval. Na centrkurtu prý má lepší bilanci než Nadal, protože zde jednou vyhrál a neprohrál.

Veselý ale především zatím sbírá zkušenosti a podobný zápas před tolika fanoušky je pro něj velkou školou. "Doufám, že jo, že se ještě tady k nějakým zápasům dostanu. Na antuce se mi dařilo, tak tady v budoucnu něco předvedu," přál si.

Nesmírná váha Davis Cupu

V soutěži o "salátovou mísu" nastoupil Veselý počtvrté za rozhodnutého stavu. Po dvou prohrách letos uspěl v Japonsku a nyní ve Francii. "Obě se počítají, ale tady to bylo na velkém kurtu. O to větší motivaci jsem měl a cením si toho."

Veselý může jednou po Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi převzít roli české jedničky. Od obou se naučil vážit si reprezentace. "Je to čest hrát za svoji zemi a prožívám to daleko víc. Při hymně mám husí kůži a dělám maximum. Pro mě má Davis Cup nesmírnou váhu a vždycky budu chtít udělat maximum," řekl.

Před třemi lety vyhráli s Adamem Pavláskem a Markem Jaloviecem Galeův pohár, prestižní evropskou soutěž tenistů do 18 let. Doufá, že jednou v budoucnu vyroste v lídra i v Davisově poháru.

Společná práce i za rok?

"Snažím se na sobě každý den tvrdě pracovat, abych se zlepšoval. Jsem opravdu rád za tento zápas, který jsem vyhrál, protože si myslím, že to bylo za poslední dobu jedno z mých nejlepších utkání," podotkl Veselý.

Ještě by si ale přál, aby Berdych a Štěpánek soutěž družstev neopouštěli. "Tomáš se může soustředit jen na svoji kariéru, ale to je věc, která mě nemá zajímat. Já bych chtěl, aby hráli co nejdéle a prali jsme se společně dál," řekl Veselý.

Od Berdycha a Štěpánka se v týmu hodně naučil. Zjistil, jak důležité je vydržet soustředěný a pracovat naplno. "V Davis Cupu se neodpouští chybička. Kluci jsou pro mě velkou inspirací. Rád bych jel v jejich kolejích," řekl 77. hráč světa, kterého po týdnu volna čekají dva turnaje kategorie challenger právě ve Francii.