Narodila se ve Venezuele, reprezentuje Španělsko, bydlí ve Švýcarsku. V neděli večer ale Garbiñe Muguruzaové fandili snad všichni čeští tenisoví fanoušci. Usměvavá ranařka je nezklamala. Ve finále turnaje v Cincinnati rozstřílela Simonu Halepovou 6:1 a 6:0 a díky tomu má od včerejška tuzemský tenis hned dvě světové jedničky. Karolínu Plíškovou ve dvouhře a Lucii Šafářovou v deblu.

„Lucka se mě ptala, jestli bych mohla vydržet jako světová jednička ještě alespoň týden,“ smála se Plíšková poté, co její krajanky Šafářová s Barborou Strýcovou postoupily v Cincinnati do semifinále čtyřhry a v tu chvíli bylo jasné, že právě Šafářová bude od pondělí na vrcholu deblového žebříčku. Jako čtvrtá Češka v historii. A rodačka z Brna hodně toužila, aby české hráčce patřil i singlový trůn.

SPLNĚNÝ SEN

Nakonec to tak dopadlo, přestože unavená Plíšková v semifinále na Muguruzaovou nestačila. V tu chvíli byly karty rozdány jasně pokud Halepová získá titul, připraví vytáhlou Češku o tenisový trůn. Nestalo se, Španělka nedala své rumunské soupeřce sebemenší šanci. A tuzemský ženský tenis si může odfajfkovat další nevídaný úspěch.

Karolína Plíšková na Roland Garros.
Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

„Je to jeden ze snů, za kterými si člověk jde. Důvod, proč každý den vstáváte, makáte a snažíte se ze sebe dostat to nejlepší,“ popsala Šafářová své pocity. Je paradoxní, že na post nejlepší deblistky planety poskočila na úkor své parťačky a kamarádky Bethanie Mattekové-Sandsové, jež je od Wimbledonu zraněná. Společně s extravagantní Američankou vyhrály pět grandslamů.

Co bude dál? Jak dlouho vydrží české dvojvládí? Jisté je, že do startu US Open se pořadí na prvních místech obou žebříčků nezmění, protože turnaje v New Havenu se absolutní špička WTA neúčastní. Newyorský grandslam už ale pořadím může hodně zamíchat. Jak Plíšková, tak Šafářová mají ve Flushing Meadows co obhajovat.

První jmenovaná loni hrála na US Open finále dvouhry, přijde tak o 1300 bodů. Světová dvojka Halepová ztrácí na Plíškovou pouhých pět bodů a v New Yorku obhajuje účast ve čtvrtfinále. Do boje o post jedničky chtějí promluvit i Muguruzaová, Elina Svitolinová a Caroline Wozniacká všechny mají šanci.

Plážové volejbalistky Michala Kvapilová s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou
Stříbro z písku. Češky skončily pod vrcholem

HROZBA HALEPOVÁ

„Vím, že obhajuju nějaké body a bude těžké zůstat na prvním místě. Ale každý týden, kdy tam vydržím, je dobrý,“ říká se stoickým klidem Plíšková. Na newyorský beton, kde před rokem prožila zatím životní turnaj, prý bude stoprocentně připravená. Grandslamový titul jí stále schází, tak co kdyby to vyšlo právě teď? Při absenci Sereny Williamsové je každý ženský grandslam hodně otevřená záležitost.

Mimochodem Halepová letos promarnila už třetí možnost stát se jedničkou. Klíčový zápas pokaždé nezvládla. „Žebříček je strašně vyrovnaný, jedničkou může být kdokoli. Snad se mi to povede,“ povídala Rumunka, které letos na Roland Garros kromě prvního místa v žebříčku těsně utekl i první grandslamový titul.

A Šafářová? Ta v New Yorku loni s Mattekovou-Sandsovou triumfovala. Obhajuje tak plných 2000 bodů. Konkurentek je také dost Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová, Martina Hingisová, Chan Yung-jan… Bude mít české panování jen krátké trvání?

Rafael nadal se svou nejoblíbenější trofejí. Podesáté kraloval Roland Garros.
Sezona návratů pokračuje. Nadal je znovu číslo jedna