V neděli by se měly obě dvojice prohodit a v případě nerozhodného stavu o semifinalistkách rozhodne závěrečný debl, do kterého by měla nastoupit letošní šampionka čtyřhry na Australian Open Lucie Šafářová a nováček českého týmu Kateřina Siniaková. Nehrající kapitán Petr Pála i jeho slavná kolegyně Conchita Martínezová mohou ale nominace změnit.

Čtěte také: Ježiši, Češky! Jsou neporazitelné, slýchá Šafářová. Návrat do týmu si užívá

Do Ostravy přijely všechny čtyři nejlepší české tenistky. Chybí jen světová dvanáctka Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka se zotavuje s pořezanými prsty z prosincového násilného přepadení. 

Kapitán Pála je přesvědčen, že i bez ní má český tým ohromnou sílu. "Myslím, že když holky podají svůj standard, měli bychom být úspěšní," řekl kapitán po losu na ostravské radnici.

S nominací pro úvodní dvouhry si příliš hlavu nelámal. "Člověk vlastně čekal jen na to, jestli se holky budou cítit stoprocentně. Jestli budou v pohodě a jak se sžijí s povrchem," uvedl Pála. "V neděli se ještě může cokoliv změnit," dodal s ohledem na průběh sobotních zápasů.

Strýcové se proti Španělskám nedaří

Třicetileté Strýcová dostala důvěru i přesto, že má s oběma Španělkami negativní bilanci (s Mugurazuovou 1:2, s Arruabarrenaovou 0:1). "Bára bude potřebovat nějakým způsobem narušit rytmus soupeřky. Střídat hru, aby soupeřka nevěděla, co bude následovat. Určitě nesmí hrát levá, pravá, pálit do toho," řekl Pála.

Naopak Plíšková se role lídra nezříká, nechává ji ale v klidu. "Já věřím, že když předvedu svůj standard, tak by to mělo vyjít," řekla česká jednička. Plíšková má pro změnu s oběma Španělkami kladnou bilanci - 4:1 s Muguruzaovou a 1:0 s Arruabarrenaovou.

České tenistky Fed Cupu v posledních letech vládnou. Loni porazily ve finále Francii, završily tak vítězný hattrick a oslavily pátý triumf za uplynulých šest let. Se Španělkami se utkaly v 1. kole v roce 2014 a v Seville rozhodly o postupu až ve čtyřhře. Doma je zdolaly v roce 2009 v Brně.

Nepřehlédněte: Plíškovou těší, že si Fed Cupu zahraje opět doma: Vynechat ho? Rozhodně ne