V semifinále tenisového UniCredit Czech Open se zkříží cesty dvou nejúspěšnějších hráčů historie prostějovského challengeru. Trojnásobný šampion Jan Hájek v pátek hodinu před polednem změří síly s Radkem Štěpánkem, který v Prostějově triumfoval dvakrát. Druhé semifinále obstarají Polák Jerzy Janowicz a favorizovaný Florian Mayer z Německa. Již po čtvrtfinálovém kole je jisté, že prostějovský challengeru bude mít ve finále dvouhry české zastoupení.

Čtvrtfinálový program v Prostějově odstartoval souboj Jana Hájka s Rusem gruzínského původu Teimurazem Gabašvillim. Celé utkání bylo v jasné režii rodáka z Olomouce. Hájek na kurtu strávil pouze dvaašedesát minut a zvítězil jednoznačně 6:1 a 6:3.

„Dnes jsem podal jeden z nejlepších letošních výkonů. Vycházelo téměř všechno, až na pár nepatrných chyb. Vítězných míčů a toho pozitivního bylo mnohem víc," těšilo osmadvacetiletého Hájka. „Byl jsem po všech stránkách lepší, sedlo mi to a cítil jsem se výborně."

Český hráč ztratil po prvním podání pouze čtyři míče, soupeři za celý zápas povolil pouze dva brejkboly, které však dokázal odvrátit.

Bývalý 59. hráč světového žebříčku Gabašvilli patří mezi nebezpečné protivníky. Když se dobře vyspí, dokáže podat výkon na úrovni hráče světové třicítky. Před dvěma lety například na Roland Garros dokázal porazit Andy Roddicka ve třech setech.

„Je nebezpečný tím jak hraje rychle a nenechává soupeře moc tvořit. Já jsem se ale dnes snažil být ten aktivní a troufám si říct, že jsem to byl já, který hrál na úrovni hráče top třicet," konstatoval spokojený Hájek, který je tak dva kroky od historického zisku čtvrtého prostějovského titulu. „Doufám, že mi forma vydrží ještě dva dny. Dnešní den je ale uzavřený a já už myslím jenom na pátek," předsevzal si Hájek.

Štěpánek přestal chybovat a slavil

Radek Štěpánek přežil ve čtvrtfinále se Slovákem Pavolem Červenákem krizové okamžiky. Český hráč prohrával už 2:6 a 0:2. V té chvíli to s ním nevypadalo vůbec dobře. Štěpánkovi nevycházela stanovená taktika a prostějovští diváci pomalu přestávali věřit v jeho postup.

Ne tak bojovník Štěpánek, který přepnul na vyšší obrátky, téměř přestal chybovat a uhrál dvanáct z následujících třinácti gemů. „První ani druhý set jsem nezačal dobře, ale dokázal jsem se hned vrátit a dvěmi třemi vyhranými gemy jsem rozbil soupeřovu sebedůvěru. Pak už jsem kontroloval zápas až do konce," pochvaloval si Štěpánek, který na kurtu strávil necelé dvě hodiny.

S Hájkem má Štěpánek negativní bilanci, když jediné vzájemné střetnutí za stavu 0:6 musel kvůli zdravotním problémům skrečovat. Nebylo to nikde jinde než ve finále prostějovského turnaje v roce 2010. I tentokrát půjde do zápasu v roli mírného favorita Štěpánek, výborně hrající Hájek má však solidní naději na vítězství. „Honza v Prostějově už několikrát vyhrál a vždycky tady má životní formu," upozornil Štěpánek.

UniCredit Czech Open v Prostějově

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:  Štěpánek (2-ČR) - Červenák (SR) 2:6, 6:3, 6:0, Hájek (ČR) - Gabašvilli (Rus.) 6:1, 6:3, Mayer (3-Něm.) - Montaňés (6-Šp.) 7:6 (7:2), 4:6, 6:4, Janowicz (Pol.) - Semjan (SR) 6:2, 6:7 (4:7), 6:2.