„Je mi jedno, co se o mně říká," opakuje Šarapovová na tiskových konferencích. Zní to arogantně, jenže ona se u toho umí usmát když má dobrou náladu. Získala si pověst ledové královny, ostatní tenistky ji vesměs nemají rády. To fanoušci ji až zbožňují. Umí totiž i zářit, vtipkovat. Skvěle pracuje s médii. A kromě toho je to pořád parádní tenistka…

Česká tenistka Petra Kvitová.
Myšlenky na návrat. Kvitová sní o French Open

Na turnaj ve Stuttgartu, který je prvním startem Šarapovové po patnáctiměsíčním trestu za užívání meldonia, se upírá pozornost celého světa. Nejen tenisového reportéra tam vyslal jak slavný list The New York Times, tak bulvární The Sun. „Vy jste tu asi poprvé, že?" žertovala Šarapovová s vyslancem tabloidu, jehož čtenáře na blonďaté krásce zajímají víc jiné věci než výsledky zápasů.

Jenže Šarapovová během svého comebacku zvládá nejen sebepropagaci, ale i samotný tenis. Bez větších problémů protančila do čtvrtfinále, ve kterém včera porazila Estonku Anett Kontaveitovou 6:3, 6:4.

Kritiku neovlivní

Zatím neztratila ani set. „Adrenalin turnajů už mi scházel," podotkla někdejší světová jednička. Málo platné, bez ní (a jejího charakteristického hekání) byl okruh WTA šedivější.

Zdá se, že Šarapovovou a celý rozvětvený byznys kolem ní opravdu nemůže nic zastavit. Rozhodně ne to, co o ní říkají její soupeřky. Třeba taková Eugenie Bouchardová, která Rusku dřív označovala za svůj vzor, otevřeně označila vracející se hříšnici za podvodnici.

Zdroj: Youtube

„Myslím, že WTA vyslala hodně špatnou zprávu hlavně dětem podvádějte a my vás přivítáme zpět s otevřenou náručí," hořce si postěžovala Bouchardová. Šarapovovou to z míry nevyvedlo. „Nemám k tomu co říct. To jde úplně mimo mě," uvedla. A jak dodává, jejím tenisu nijak neprospěje, když si bude v šatnách dělat kamarádky.

„Nemám kontrolu nad tím, co o mně někteří lidé říkají. Kontrolovat můžu jen to, co dělám na kurtu," řekla třicetiletá Ruska.

Serena Williamsová na Australian Open.
Tenisová královna Serena Williamsová je těhotná, letos už se na dvorci neobjeví

Aféra je pryč

Ve skutečnosti nicméně kontroluje daleko víc než to kolem jména rodačky ze Sibiře vzniklo celé obchodní impérium.

Šarapovová je prostě značka, kterou ženský tenis chtě nechtě potřebuje. A Ruska to ví, proto nemá potřebu sypat si popel na hlavu.

Meldoniová aféra je pryč, Maria je zpátky a organizátoři turnajů jí milerádi nabídnou divoké karty, jen aby u nich startovala.

Na příkladu Stuttgartu je vidět, k jaké globální publicitě to vede.

Lukáš Rosol.
Rosol: Po těžkých časech vyhlížím lepší zítřky. V Ostravě chci dojít co nejdál