Italky, které v semifinále vyřadily české vítězky uplynulých dvou ročníků, vyhrály Fed Cup poprvé v roce 2006 a pak v letech 2009 a 2010. Čtvrtým triumfem se v historické bilanci dotáhly na své finálové soupeřky, které přijely na Sardinii bez jedenácti omluvených hráček.

"Možná to bylo jedno z těch snazších fedcupových vítězstvích, ale nesmíme zapomenout, že v semifinále jsme vyřadili nejlepší tým světa," připomněl italský kapitán Corrado Barazzutti výhru nad českými tenistkami.

"Bylo zvláštní, že jsme nemuseli hrát proti nejlepšímu ruskému výběru, ale nebylo to nic lehkého. Trochu jsme z toho měli strach. Nakonec je ale důležité, že když jsme dostali šanci získat titul, tak jsme ji využili," uvedl Barazzutti.

O dva body vítězek se postarala světová sedmička Erraniová, jež v pátek poslala Itálii do vedení 2:0 díky vítězství nad tenistkou z třetí stovky žebříčku Irinou Chromačevovou. Pro dnešní úvodní dvouhru nahradila Klejbanovová původně nominovanou Alexandru Panovovou, jež v pátek v prvním singlu více než tři hodiny trápila Robertu Vinciovou.

Další drama však skvělá antukářka Erraniová nepřipustila a za rovnou hodinu získala rozhodující třetí bod pro svůj tým. Čtvrtá dvouhra se už nehrála a v závěrečné čtyřhře zpečetil pár Karin Knappová, Flavia Pennettaová díky vítězství 4:6, 6:2, 10:4 nad dvojicí Margarita Gasparjanová, Irina Chromačevová výhru Italek na 4:0.

"Dva roky jsem nehrála na antuce, takže to pro mě nebylo snadné. Navíc Sara byla opravdu ve formě," řekl Klejbanovová, která se loni vrátila k tenisu po ročním boji s rakovinou. "Po tak dlouhé pauze se mi zápas s každou chybou vzdaloval, takže nakonec jsem toho na kurtu moc nepředvedla," dodala.

Finále tenisového Fed Cupu v Cagliari - konečný výsledek:

Itálie - Rusko 4:0
Erraniová - Klejbanovová 6:1, 6:1, Knappová, Pennettaová - Gasparjanová, Chromačevová 4:6, 6:2, 10:4.