Spousta otázek před turnajem směřovala právě k tomuto spojení. Postaví kapitán Borg dva nejlepší hráče planety do čtyřhry? Samotní hráči několikrát potvrdili, že je takový zápas velmi láká. Švédská legenda vedoucí evropský tým pak splnila přání jim i dalším milionům tenisových fanoušků.

„Byl to pro nás nezapomenutelný zážítek. Po všem, co máme za sebou jako soupeři, být na stejné straně kurtu a bojovat za naše družstvo. Strašně jsem si to užil,“ prohlásil Španěl, současná světová jednička.

„Kromě pár výjimek jsme spolu ani nikdy netrénovali. Dokud budeme hrát, vždy budeme rivalové, takže nechceme druhému nic moc ukazovat. Ale dnešek byl speciální a hrát s Rafou byla velká čest. Navždy si budu zápas pamatovat,“ rozplýval se také švýcarský tenista.

Laver cup, Tomáš Berdych
Laver Cup vyhrála Evropa. Klíčovou výhru přidal Federer

V duelu proti páru Sock Querrey zvládly tenisové legendy urvat první set, ve druhém však vládli Američané. Federer s Nadalem se ale nenechali rozhodit a v super tie-breaku rozhodli o své výhře.

„Spousta lidí očekávala, že vyhrajeme. Ale není to tak jednoduché. Hráli jsme v hale proti skvělé dvojici. Navíc naposled jsem se ve čtyřhře ukázal před mnoha lety. Potřeboval jsem si osvojit některé věci,“ uvedl rekordman v počtu grandslamových vítězství.

„Nevedl sis špatně,“ usmíval se na parťáka Nadal. „Jednou jsem měl obrovské štěstí na síti. Zahrál jsem kraťas, který jsem ani nechtěl,“ odpověděl dobře naladěný Federer.

Milan Štěrba
Borg a Nadal jsou moje sportovní lásky, říká bývalý tenisový rozhodčí

Pokud někteří doufají, že dvojice superstar se bude potkávat společně častěji, asi bude zklamán. Například grandslamy nepřicházejí podle Švýcara v úvahu. Na menších turnajích je možnost vyšší, pravidelnou spolupráci však nečekejte.

„Stále jsme hlavně singlisti. Těžko se představuje, že bychom spolu hráli čtyřhry nějak pravidelně, ani když skončíme ve dvouhrách,“ vysvětlil Nadal.

Premiéru společné čtyřhry si však po několika letech rivality užili a po výhře se jim dostalo zasloužených ovací. Nejedno tenisové srdce zaplesalo.

Laver cup, hraný 22. září v Praze. Zápas Marin Cilic,Team Europe proti Frances Tiafoe, Team World
Skvělá zkušenost, pochvaloval si Čilič první zápas na Laver Cupu