Kyrgios v utkání 2. kola na začátku druhého setu o pauze mezi výměnami u ruchových mikrofonů prohlásil: "Kokkinakis spal s tvojí přítelkyní." Kyrgios měl na mysli dalšího australského tenistu Thanasiho Kokkinakise. Po urážlivém výroku ještě řekl: "Promiň, kámo, ale musel jsem ti to říct."

Wawrinka, který se podle všeho dozvěděl o soupeřově průpovídce až po utkání, pak na sociálních sítích uvedl, že podobné chování by na kurty i mimo ně nemělo patřit. "Doufám, že vedení tohoto sportu tohle nestrpí," uvedl Švýcar, který zápas s Kyrgiosem vzdal ve třetím setu kvůli bolestem zad a poté si s Australanem normálně podal ruku.

Zástupci ATP zareagovali na incident rychle a druhý den ráno po utkání oznámili, že dvacetiletý Australan zaplatí pokutu. Ta dosáhla nejvyšší možné výše.

Nedlouho poté se Kyrgios za nepatřičnou poznámku omluvil. "Rád bych se po soukromé omluvě omluvil i veřejně za své komentáře, které jsem měl v utkání se Stanem," napsal Kyrgios na sociálních sítích. "Řekl jsem to v zápalu boje a bylo to nepřijatelné. Beru za to plnou odpovědnost a lituju, co se stalo."

Třicetiletý Wawrinka se letos v dubnu rozešel s manželkou, s kterou má pětiletou dceru, a za jeho novou přítelkyni je označována Donna Vekičová. Chorvatská tenistka hrála s Kokkinakisem smíšenou čtyřhru na loňském Australian Open.