"Kdyby mi někdo řekl před třemi měsíci, že přivezu domů talíř, tak by mi to přišlo jako science fiction," řekl Štěpánek na úterním setkání s médii v Praze. "Chtěli jsem samozřejmě ten velký ušatý pohár a po finále jsme chvilku seděli v šatně mrzutí, ale je to obrovský úspěch a dodá nám to sebedůvěru do zbytku sezony."

Pro sedmatřicetiletého Štěpánka je po vleklých zdravotních problémech z uplynulých sezon grandslamové finále čtyřhry obrovským povzbuzením. O konci kariéry tak zdaleka nepřemýšlí. "Odpovídám na to často, ale dokud mi bude fungovat hardware, tak software na to mám a je možné hrát dál," řekl tenista.

To ukazují právě Nestorovy výkony. Kanadský rodák z Bělehradu je o šest let starší a zvažoval, jestli má na okruhu ATP pokračovat. "Jsem rád, že se nám hned zadařilo a tuhle myšlenku může pustit z hlavy," řekl Štěpánek.

Touží po Turnaji mistrů

Cílem páru Štěpánek, Nestor je nyní účast na Turnaji mistrů, vrcholu sezony. "Škoda, že jsme to nevyřešili hned teď, byli jsme od toho kousek," připomněl Štěpánek, že grandslamoví vítězové čtyřhry mají účast jistou. "Nevadí, ale teď víme, že na to máme, a můžeme se o to s chutí porvat," řekl.

S Nestorem si musel Štěpánek zvykat poprvé po svém boku na leváka. "Párkrát jsem se nachytal. Musel jsem změnit instinkty, ale postupem času si zvykl," řekl.

Nestora, prvního deblistu světa s tisícovkou vyhraných zápasů na okruhu ATP, Štěpánek ocenil a přirovnal ho k Indovi Leanderu Paesovi. "Je to stejný kalibr, má obrovské zkušenosti a trénuje víc a poctivěji než Leander. Nestor má vnitřní disciplínu a je skvělé, že chemie mezi námi výborně fungovala od začátku."

O radu může Kordu požádat kdykoliv

Karvinský tenista bude dál hrát vedle čtyřhry i dvouhru a podle společných akcí s Nestorem bude plánovat turnaje v singlu. "Bude to balanc mezi čtyřhrou a dvouhrou a ve dvouhře to bude o kvalifikacích velkých turnajů," řekl Štěpánek, který po zranění klesl v žebříčku dvouhry na 164. místo. Ve čtyřhře je šestatřicátý.

Už před začátkem sezony Štěpánek věděl, že se dál nebude připravovat pod vedením Petra Kordy, ke kterému jezdil na Floridu na kempy. "Na konci přípravy mi v prosinci Petr vysvětlil, že chce trávit více času s dětmi a nemohl by mi garantovat čas se mnou. Je to přirozený vyústění," řekl Štěpánek.

"Když budu potřebovat, tak můžu zvednout telefon a poradit se s ním. Není to tak, že skončil vztah hráč-trenér a celé to spadne, ale nejdůležitější je přátelství. To zůstává a toho si vážím," doplnil.