Že to nepůsobí dvakrát slavně? Pravda. Dlouhodobě nejlepší český tenista letos zkrátka nezáří. Otázka je, zda je jeho kariéra definitivně za zenitem a propad bude dál pokračovat, nebo jestli v Berdychovi stále ještě dříme potenciál, který by ho katapultoval zpátky do top ten nebo dokonce i v profesionálním tenise je povoleno snít k tolik probíranému grandslamovému titulu.

„Samozřejmě, že jsem zažil lepší období. Není to ideální," uznal Berdych v rozhovoru s novináři na Roland Garros, kde ho hned ve druhém kole zastavil o deset let mladší Rus Chačanov. Jednatřicetiletý čahoun následně oznámil konec nedlouhé spolupráce s Ivaniševičem, jenž měl být mužem, který Berdycha dovede k vysněnému velkému triumfu. Nestalo se. Proč?

Maria šarapovová na turnaji ve Stuttgartu.
Protekční hvězda? Kritika ruské divy Šarapovové neustává

KONKURENCE

Důvodů je víc. Loni koncem léta prodělal komplikovaný zánět slepého střeva a vynechal kvůli tomu i US Open. „Málem umřel. Už když jsem k němu přišel, nebyl moc sebevědomý, ale tohle ho srazilo ještě víc dolů," zavzpomínal bývalý chorvatský plejer, který si s Berdychem plácl jen chvíli před zmíněným onemocněním.

Návrat do bývalé formy trval dlouho, navíc konkurence ve špičce mužského tenisu je dnes možná nejdrsnější v historii. Jsou tu pořád skvělí veteráni Federer a Nadal, velikáni Murray a Djokovič, výborný Wawrinka, mladí vlci Thiem či Zverev a spousta dalších. Berdych nikdy nevynikal ocelovým sebevědomím stačí jedna dvě smolné prohry a už se to veze jedno s druhým. Propad v žebříčku, nižší nasazování na turnaje, otřesená sebedůvěra. Nezdary se pak nabalují jako sněhová koule.

Radek Štěpánek
Rehabilitující Štěpánek věří v comeback: Po operaci jsem spal s raketou

„Udělal jeden krok dopředu a tři zpátky," vystihl to Ivaniševič. Nadějné záblesky tu ale byly, třeba vyrovnaná čtvrtfinálová bitva s Federerem v Miami nebo finálová účast v Lyonu těsně před French Open.

VZPOMÍNKA

„Takhle nějak by to mělo vypadat," povídal Berdych po zmíněném mači s legendárním Švýcarem. Sérii dobrých výsledků se mu ale nikdy nepodařilo udržet delší dobu.

I vstup do sezony na trávě se nesl v podobném duchu. Berdych ve Stuttgartu sice vyřadil Australana Tomice („Předvedl jsem slušný tenis," pochvaloval si) a dostal se do čtvrtfinále, v něm ale nestačil na zkušeného Španěla Lópeze. Škoda, na turnaji brzy vypadli Federer i Dimitrov a dobrý výsledek byl na dosah.

Dnes Berdych startuje na turnaji v londýnském Queen's Clubu, poslední přípravě na Wimbledon. Na nejslavnějším grandslamu slavil před sedmi lety postupem do finále svůj největší úspěch. Podaří se mu na zeleném pažitu zavzpomínat na dny své slávy?

Pavel Zedníček
Pavel Zedníček předčil na tenisovém kurtu i mladší herecké kolegy