"Vím, že jako úspěšní lidé jste předmětem všudypřítomné závisti, a jeden z důvodů setkání je také to, abych vám proti těmto závistivcům vyjádřil svoji podporu a poprosil vás, abyste je ignorovala, protože neumí nic jiného než závidět," řekl Zeman v krátkém proslovu.

Připomněl tak nedávný případ, kdy se na sociální síti Facebook objevil názor, že by Kvitová měla přijít o české občanství, když žije kvůli výhodnějším daňovým zákonům v Monaku. Sdílel ho například i poslanec Stanislav Huml (za ČSSD).

Kvitová: Nedá se to ignorovat

Čtyřiadvacetiletá hvězda z Fulneku vnímala, co se o ní říká. "Úplně mě to nepotěšilo, ale je to tak a není to moc ke komentování. Vím, že se to úplně ignorovat nedá, ale už jsem si zvykla. Za uplynulé tři roky jsem se hodně naučila," utrousila cestou od prezidenta.

Z pozvání hlavy státu byla potěšena. "Povykládali jsme si o všem možném, nejen o tenisu, takže to bylo velice zajímavé a byla čest zase být po třech letech na Hradě," řekla.
Poprvé byla Kvitová u prezidenta po svém prvním titulu ve Wimbledonu v roce 2011.

Václavu Klausovi tehdy řekla, že by ráda získala další triumf na trávě v londýnském All England Clubu, což letos splnila. "Teď jsem nic neslibovala," usmála se.

Na Pražský hrad přijely s Kvitovou i další dvě přední české tenistky, čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu Barbora Záhlavová-Strýcová a Klára Koukalová.

"Chtěl bych se omluvit, že jsem vás nepozval samotnou, ale měl jsem k tomu jediný důvod," řekl Zeman a pokračoval: "Velká většina politiků se nesmírně ráda tulí k úspěšným a trošku se přihřívá na jejich slávě a chlubí se cizím peřím. Takže já bych se velmi rád přitulil k Petře Kvitové a tvářil se, že jsem Wimbledon v podstatě vyhrál já, i když neumím ani pinknout. Proto jsem velmi rád, že jste projevily zájem o toto setkání, a chtěl bych vám za to moc poděkovat."

Zeman přijde na finále Fed Cupu

Prezident dodal, že Kvitová bude na Hradě vítána po výhrách i porážkách. "Ne že bych vám to přál, ale i prohra je součástí života. Proto jsem také do Španělského sálu Pražského hradu pozval všechny olympioniky bez ohledu na to zda vyhráli, nebo prohráli," řekl Zeman.

Tenistkám předal květiny a mohl si prohlédnout repliku slavného talíře, trofeje pro wimbledonskou vítězku. Kvitová mu pak dala čestnou vstupenku na finále Fed Cupu.

"Je to v Praze?" ptal se Zeman, a když slyšel, že ano, odvětil: "Velice rád přijdu." Češky budou hrát o titul s Německem 8. a 9. listopadu v O2 areně. "Pokud bude mít čas a nebude mít stání povinnosti, tak říkal, že rád přijde, jenom musí najít někoho do páru," řekla Kvitová.

Po oficiální části si prezident s tenistkami povídal za zavřenými dveřmi. "Byl velice vtipný," shodly se všechny tři hráčky. Zeman jim dokonce navrhoval inovaci pravidel.

"Spoustu věcí, ale to je tajný," řekla Záhlavová-Strýcová a Kvitová dodala: "Jak říkal, že sportu neholduje, tak sem tam přehled o tenisu měl, takže jsme se pobavili, ale co navrhoval, to si necháme pro sebe."