Česká tenistka Petra Kvitová si dnes vybojovala premiérový postup do čtvrtfinále grandslamového Australian Open. V osmifinále porazila Italku Flavii Pennettaovou 3:6, 6:3, 6:3 a v dalším kole ji čeká turnajová dvojka Věra Zvonarevová z Ruska, která vyřadila Ivetu Benešovou 6:4 a 6:1.

Dvacetiletá Kvitová vyhrála turnaj v Brisbane a se zápasy v Melbourne už protáhla svoji vítěznou šňůru na devět zápasů. V souboji s Pennettaovou ale musela hodně bojovat, protože v prvním setu často chybovala.

„Byla jsem na začátku hrozně nervózní, nešly mi nohy a celkově jsem se cítila nějak ztuhlá,“ řekla levou rukou hrající Češka severu iDnes „Možná na mě dolehla i role favoritky, dost se o tom mluvilo a zatímco předchozí zápas se Stosurovou jsem si v klidu užila. Ale nevzdala jsem to a takové výhry těší dvojnásob,“ řekla Kvitová.

V semifinále se Zvonarevovou

Semifinalistka loňského Wimbledonu Kvitová se střetne ve čtvrtfinále se Zvonarevovou. Ta hraje na Australian Open již s třetí Češkou. Vyřadila Lucii Šafářovou a výhrou nad Benešovou překazila možné české čtvrtfinále v Melbourne.

„Věru jsem jednou porazila na antuce, což se moc často nestává, ale bude to teď určitě boj,“ uvažovala Kvitová. „Strašně moc toho dokáže na kurtu vyběhat a ještě z toho zahrát skvělé údery. Musím se pokusit jí pořad tlačit ,“ plánovala Kvitová.

Benešová nad světovou dvojku vedla

Benešová nebyla úplně bez šance postoupit do čtvrtfinále vstříc Kvitové. V prvním setu nad Zvonarevovou vedla 4:2, ale od té dobu uhrála jen jeden game. „Mrzí mě to, cítila jsem se ve výměnách dobře, ale bohužel mi úplně odešel servis,“ řekla Benešová, pro kterou je postup do osmifinále nejlepším výsledkem na grandslamu.

„Na podání jsem se trápila, Zvonarevová mě díky tomu tlačila a pak už jsem to moc rvala přes sílu. Moje hra se díky tomu rozpadla a hrát s tak dobrou hráčkou bez pořádného servisu nejde,“ konstatovala Benešová a doufala, že ji výsledek pomůže do další části sezony. „Jen bohužel nebudu v nominaci na Fed Cup proti Slovensku. Byla jsem připravena hrát, ale s rozhodnutím kapitána nic nenadělám,“ litovala.

Söderlinga vyřadil Dolgopolov

O největší překvapení dvouhry mužů se postaral Ukrajinec Alexandr Dolgopolov, který porazil čtvrtého nasazeného Švéda Robina Söderlinga 1:6, 6:3, 6:1, 4:6 a 6:2. Jeho čtvrtfinálovým soupeřem bude po výhře 6:3 a dvakrát 6:1 nad Rakušanem Jürgenem Melzerem pátý nasazený hráč a loňský finalista Andy Murray z Británie.

Ve čtvrtém kole skončilo naopak překvapivé tažení Milose Raonice. Dvacetiletý Kanaďan, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, prohrál s Davidem Ferrerem 6:4, 2:6, 3:6 a 4:6. Sedmý nasazený Španěl si ve čtvrtfinále zahraje s krajanem a světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. Vítěz Australian Open z roku 2009 si ve 4. kole poradil s Chorvatem Marinem Čiličem po setech 6:2, 6:4 a 6:3.

AUSTRALIAN OPEN (Melbourne)

Muži, dvouhra - osmifinále: Nadal (1-Šp.) - Čilič (15-Chorv.) 6:2, 6:4, 6:3, Dolgopolov (Ukr.) - Söderling (4-Švéd.) 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2, A. Murray (5-Brit.) - Melzer (11-Rak.) 6:3, 6:1, 6:1, Ferrer (7-Šp.) - Raonic (Kan.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4.

Ženy, dvouhra - osmifinále:
Kvitová (25-ČR) - Pennettaová (22-It.) 3:6, 6:3, 6:3, Zvonarevová (2-Rus.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1, Clijstersová (3-Belg.) - Makarovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:2, A. Radwaňská (12-Pol.) - Šuaj Pcheng (Čína) 7:5, 3:6, 7:5.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo: Chia-Jung Chuang, Norman (Tchaj-wan/Belg.) - Záhlavová-Strýcová, Marach (8-ČR/Belg.) 6:4, 6:4.

Junioři, dvouhra - 1. kolo: Saville (Austr.) - Pavlásek (ČR) 7:5, 6:2.

Juniorky, dvouhra - 1. kolo: Stojicová (Austr.) - Fabíková (ČR) 6:3, 6:3.