Od neděle bohužel dostaly vzpomínky na usměvavou šampionku bolestný odstín. Novotná totiž v neděli zemřela – ve věku pouhých 49 let. Jak informovala rodina nezapomenutelné tenistky, podlehla rakovině.

Celý tenisový svět zůstal jako opařený. O boji Novotné s těžkou nemocí věděl jen málokdo.

„Pro mě je to šokující zpráva. Vůbec jsem netušil, že je na tom tak špatně,“ řekl pro Deník bývalý tenista Jiří Novák. „Strávil jsem s ní na okruhu strašně moc let. Všichni jsme ji měli rádi a fandili jí, nezapomenutelné bylo její wimbledonské finále se Steffi Grafovou,“ zavzpomínal někdejší pátý hráč světa.

Jana Novotná
Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. Zemřela v pouhých 49 letech

Právě po zmíněném finále s Grafovou v roce 1993 se Novotná neudržela a rozplakala se na rameni vévodkyně z Kentu. Byla totiž jen krůček od triumfu, houževnatá Němka ale dramatický zápas otočila. Rodačka z Brna pak na Wimbledonu hrála finále ještě dvakrát. Životního triumfu dosáhla v už zmíněném roce 1998.

Jana Novotná.Zdroj: Deník

Osobnost a inspirace

Zpráva o úmrtí elitní hráčky osmdesátých a devadesátých let těžce zasáhla prakticky každého, kdo kdy tenis hrál, nebo ho alespoň sledoval jako fanoušek.

„Stále jsem v šoku z této hrozné zprávy. Vždy si ji budu pamatovat jako legendu, skvělou sportovkyni i osobnost,“ vzkázala Lucie Šafářová, další brněnská rodačka, která to dotáhla až do světové špičky.

Novotnou i Šafářovou v začátcích trénoval Miroslav Štencl. První jmenovanou vedl od jejích desíti do patnácti let a bylo mu jasné, že tahle holka má před sebou velkou budoucnost. „Byla poctivá a měla strašně dobrou vlastnost, že dovedla hrát v zápase lépe než v tréninku,“ popsal Deníku Štencl.

JANA NOVOTNÁ (2. 10. 1968 19. 11. 2017) Česká tenisová trenérka, profesionální tenistka a světová jednička v ženské čtyřhře hrála na okruhu WTA v letech 1987 až 1999. Třikrát hrála finále dvouhry ve Wimbledonu, v roce 1998 vítězně.
Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná trenér zesnulé Jany Novotné

Ozvalo se i zahraničí, které Novotnou uznávalo nejen jako vítězku spousty turnajů, ale také jako opravdovou dámu za všech okolností. I v leckdy dost nelítostném a drsném prostředí profesionálního tenisu si uchovala noblesu a jemný smysl pro humor.

„Byla to opravdová přítelkyně a skvělá ženská,“ řekla o Novotné tenisová legenda Martina Navrátilová. A další slavná hráčka minulosti Pam Shriverová dodala: „Jana byla stejně milá, jako atletická. Stejně chytrá, jako soutěživá. Nemůžu uvěřit, že už je pryč. Její úsměv ale zůstane navždy mladý.“

Zůstaly vzpomínky. Na tituly, na úsměvy, na slzy. Na Janu Novotnou.

Radek Štěpánek.
Daviscupový bojovník se loučí. Radek Štěpánek ukončil kariéru