"Šance (vyhrát) je vždycky," řekl Lendl novinářům v Praze, kam se přijel podívat na výstavu své sbírky plakátů Alfonse Muchy. Pro výběr okolo Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka a Lukáše Rosola měl jednoduchý vzkaz: "Ať vyhrajou!"

Lendl loni sledoval v pražské 02 areně, jak Berdych se Štěpánkem porazili ve finále Španělsko a Češi ovládli Davis Cup poprvé po 32 letech. Letos už postoupili do semifinále, v kterém se stejně jako před rokem utkají s Argentinou.

"Loni vyhráli v Argentině a teď budou hrát doma. Navíc by měl chybět Del Potro, takže bude Argentina trošku slabší a mají výhodu výběru povrchu. Dá se to hrát," řekl Lendl s tím, že případné finále na půdě soupeře ale bude hodně těžké.

Tenisté mohou v cestě za obhajobou čerpat energii z loňské vítězné jízdy a nemusí být pod velkým tlakem. "Ten není při obhajobě tak velký jako při získání trofeje poprvé. Teď už to dokázali, vědí, jak se člověk cítí a mají zkušenosti," řekl Lendl.

Na dálku sledoval úspěch tenistů ve čtvrtfinále v Kazachstánu, kde ve čtvrtfinále chyběl Berdych a Štěpánek po zranění hrál pouze čtyřhru. "Bylo to těžké, ale naštěstí to Lukáš Rosol zvládl moc dobře a dva singly vyhrál," uvedl Lendl. Věděl, že Rosol víkendu slavil v Bukurešti první titul ve dvouhře na turnaji ATP. "Davis Cup hráče buď zničí, nebo nakopne. Lukášovi očividně pomohl a gratuluji mu," řekl Lendl.