Osminásobný grandslamový vítěz a zářivá tenisová hvězda osmdesátých let Ivan Lendl se v sobotu po delší době představí v Praze. Na exhibici na kurtech Sparty se utká s Jiřím Novákem. „Myslím, že to bude fajn. Má být hezké počasí, tak doufám, že se lidi budou bavit," těší se dlouholetá světová jednička, která kromě startů na exhibicích veteránů také trénuje čtvrtého hráče světa, britského tenistu Andyho Murrayho.

Jak se cítíte v nové roli trenéra?

S Andym je to fajn, rozumíme si. Doufám, že se nám podaří udělat ty výsledky, které se čekají. Andy pracuje velmi tvrdě, což je hodně důležité. I já jsem vždycky věřil v tvrdou práci a s někým, kdo ne, bych si asi nesedl.

Andy Murray patří dlouhodobě do elitní čtveřice mužského tenisu, ale stále čeká na grandslamový triumf. Britská veřejnost od něj čeká hlavně na vítězství ve Wimbledonu. Cítíte zvýšený tlak?

Já ten tlak necítím. Ale myslím si, že v Anglii by byli pro začátek rádi, kdyby Andy vyhrál jakýkoli grandslam. Wimbledon by samozřejmě byl nejvíc. Sám Andy si toho, co se o něm píše, moc nevšímá a to je podle mě dobře.

A vyhraje podle vás jednou grandslam?

Věřím, že ano. U tak skvělého hráče, jako je on, už to není otázka fyzičky nebo podobně. Je to o tom, aby naplno prodal to, co už v něm je.

Vidíte na Murraym nějaké zlepšení za tu dobu, co spolu pracujete?

V určitých věcech zlepšení vidím. Někde větší, někde menší. Ale není to otázka několika týdnů, projeví se to časem.

Jaký jste trenér? Náročný, nebo spíš kamarádský typ?

Myslím, že jsem obojí (smích). Trenér i kamarád. Nejsem jen psycholog, na to mi chybí vzdělání.

Zahrajete se s Murraym někdy při tréninku?

Snažím se tomu vyhýbat. Někdy s ním hraju, ale jen z místa nebo na síti, když potřebuju, aby míč létal na určité místo. Ale neběhám s ním, protože on je strašně rychlý (smích).

Jak těžké podle vás je, aby do elitní čtveřice tenistů pronikl po letech někdo nový?

Musíme si uvědomit, že z posledních 29 grandslamů jich 27 vyhráli Federer, Nadal nebo Djokovič. Prolomit tuhle nadvládu není vůbec jednoduché. Přesto jsem přesvědčený, že letos se to někomu povede. Vidím tři kandidáty – těmi jsou Andy, Tomáš Berdych a Del Potro. Nebezpečný bude i Raonič.

Sledujete výkony Tomáše Berdycha?

Samozřejmě, a nejen jeho. Je to teď součást mojí práce. Tomášovi podle mě prospělo, že brzy vypadl v Miami. Díky tomu se výborně připravil na antuku a teď se mu daří.

Ví se o vás, že jste i velký hokejový fanoušek. Sledoval jste ve čtvrtek čtvrtfinálovou výhru Česka na mistrovství světa?

Díval jsem se na český i slovenský zápas a oba mi udělaly radost. Jen nevím, komu fandit v semifinále. Když vyhrají Češi, bude to fajn. Ale Slovensko zase trénuje Vladimír Vůjtek, který býval kapitánem Vítkovic a můj idol, když jsem na něj chodil jako kluk. Nejlepší by bylo, kdyby vyhráli Češi a trénoval je Vůjtek (smích).