Co na to říká její kouč, Kanaďan Rob Steckley? Překvapený není. "Vždy jsme se tam chtěli dostat. Můžeme o něm přemýšlet, ale sezona je ještě dlouhá, takže se na něj nemá smysl soustředit. Může se stát cokoliv. My se teď potřebujeme zlepšovat. Máme prostor. Odpočineme si a pak se vrátíme do práce," uvedl Steckley po French Open.

S úspěchy totiž přichází i povinnosti. Šafářová teď bude na turnajích považovaná za favoritku. Nic lehkého ji nečeká. „Je to důkaz, že jsme na dobré cestě. Nechceme nic uspěchat. Bylo by pěkné získat pohár tady nebo na příštím turnaji. Ale neuvažujeme tak, že příště už musíme dobýt pohár a nenakládáme si na sebe tlak. Bude nás to motivovat, abychom ještě přidali," řekl Steckley.

S osmadvacetiletou Šafářovou pracuje přes dva roky. Pod jeho velením se česká bojovnice poprvé v kariéře dostala na žebříčku do elitní desítky, ze třináctého místa se posune na sedmé. "Desítka byla náš cíl, ale věřím, že je hráčka pro elitní pětku. S větší vyrovnaností a několika velkými výsledky na grandslamech by to šlo," zahleděl se trenér do budoucna.

Podle jeho slov budou příští měsíce stěžejní. Ano, už pomalu myslí na Wimbledon, kde jeho svěřenkyně došla loni do semifinále. "Jestliže v blízké budoucnosti uděláme další skvělý výsledek, bude to pecka," podotkl Steckley a nezapomněl dodat, jak moc je na Šafářovou pyšný.

V Paříži ho Šafářová překvapila, jak zvládala koncovky zápasů. Nejviditelnější to bylo při výhře nad světovou dvojkou Ruskou Marií Šarapovovou v osmifinále. „Pak to zopakovala. A pak to zase zopakovala. V minulosti jí ty situace tolik nešly. Dostala se přes ten kopec, posunula své hranice," řekl Steckley.

Šafářová měla dojem, že sobotní finále zvládla mentálně dobře. Trenér si ovšem všiml, že na začátku to nebylo ideální. "Necítila se pohodlně. Byla trochu ztracená ve vřavě bitvy," uvedl, ale nervozity se podle něj postupně zbavila. "Zbavila se strachu ze zklamání, který měla v hlavě na začátku, a když se objevila šance ve druhém setu, chytila se jí a uklidnila se. Ve třetím setu rozhodla zkušenost," řekl.