Zamířila do šaten a v duchu si pořád přehrávala rozhodující momenty zápasu. Vždyť v duelu se 77. hráčkou žebříčku Ashleigh Bartyovou z Austrálie byla osmá nasazená Strýcová favoritka. Ale nevyšlo to, do čtvrtfinále nepostoupila.

Mezitím zapnula svůj mobilní telefon. A začala se valit kalná lavina špíny. „Ty česká děvko, tlustá hnusná štětko," hlásaly zprávy od anonyma, všechny stejně vulgární a ubohé. „Svou stupidní hrou jsi mi prohrála peníze, běž do pr…" psal další, nebo možná stejný „hrdina", krytý internetovou anonymitou.

Tomáš Berdych.
Krok vpřed, tři kroky zpátky. Proč se Berdych trápí?

Zlomené nohy

Těžko si představit, co s člověkem udělá, když dostane záplavu podobně hnusných zpráv. „Jste zklamaní po prohraném zápase, zapnete telefon a pak… Chodí mi i horší věci, třeba výhrůžky smrtí," popsala Strýcová, která se rozhodla vulgární zprávy zveřejnit na sociální síti.

Napodobila tak nizozemskou tenistku Richèl Hogenkampovou, která něco podobného udělala nedávno. Chtěla upozornit na to, čím si tenisoví profesionálové musejí procházet mimo dohled kamer. „Doufám, že celá tvoje rodina umře na rakovinu mozku. Přišel jsem kvůli tobě o patnáct set dolarů, ty zatracená děvko. Kdybych tě někdy našel, zlomím ti obě nohy," napsal nizozemské hráčce neznámý zuřivec. A to se jedná o dost umírněný překlad, originál byl citelně peprnější.

Zdroj: Youtube

Organizace WTA následně začala zjišťovat, zda lze zjistit, kdo zmíněnou zprávu odeslal, moc pravděpodobné to ale není. Sama Hogenkampová uvedla, že je na podobné nechutnosti zvyklá. Půvabná blondýnka patří k mála profitenistkám, které se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Zběsilý dav internetových anonymů to v minulosti samozřejmě nenechal bez komentáře.

Jiří Skalák po neproměněné šanci.
Chci hrát Premier League. Pravidelně, má Skalák o motivaci postaráno

Frustrovaní sázkaři

Jak je ale zřejmé z výše citovaných urážlivých zpráv, většina zuřivosti, která se vybíjí na tenistkách, má peněžní motiv. Zhrzený sázkař přišel o peníze a potřebuje si někde vybít svou bezmocnou frustraci.

Je to sice ubohé, ale možná rozšířenější, než se zdá. „Vím, že nejsem jediná, tohle je holt odvrácená stránka tenisu. Pokud se nechcete uzavřít před světem, nejde s tím asi nic moc dělat. Ale uvědomte si, prosím, že i na kurtech běhají lidé," uvedla Strýcová.

Své si letos užila také slovenská tenisová hvězda Dominika Cibulková. Fešné vítězce loňského Turnaje mistryň se v téhle sezoně na turnajích moc nedaří, navíc nemá problém s tím, zveřejňovat na sociálních sítích své fotky třeba z luxusní dovolené.

Tím samozřejmě přitápí pod bublajícím kotlem závisti. „Jediná věc, která by mě udělala šťastnou, kdybych tě viděla umírat v přímém přenosu," napsala na jaře Cibulkové neznámá uživatelka.

Ne vždy se ale jedná jen o nadávky, občas se jedná i o částečně opodstatněnou kritiku. „Možná by to chtělo víc tréninku a méně selfíček," vzkázal jistý fanoušek Cibulkové.

Sport zkrátka budí u diváků pochopitelné emoce, někdy i dost negativní. Ale pořád existují jasné hranice. Nadávky jsou za ní.

Robin Hanzl patřil k nejlepším českým hráčům na světovém šampionátu.
Tatarstán? Asi tam budou jezdit na koních, směje se Hanzl. Rusko mě zocelí