Když se Kvitová objevila koncem května na pařížské antuce, byla v centru pozornosti tenisového světa. Její příběh měl holywoodské parametry. Jen půlrok uplynul od traumatického okamžiku, kdy ji doma v Prostějově přepadl dosud neznámý agresor a pořezal jí ruku. Kdekdo pochyboval, že se dvojnásobná wimbledonská šampionka vrátí do někdejší formy, ale vyhlášená bojovnice to dokázala. Navíc dřív, než se čekalo.

Přílišná zátěž si vybrala daň

Pak přišel zmíněný triumf na trávě v Birminghamu a zdálo se, že pohádka se blíží k cukrkandlovému konci. Před Londýnem se o Kvitové mluvilo jako o jedné z favoritek na titul. 27letá Češka ale ztroskotala hned ve druhém kole. Ukázalo, že všechen ten tlak a pozornost, spojené s comebackem na kurty, představovaly přílišnou zátěž. Není divu. Půlroční pauza se zkrátka musela projevit.

Karolína Plíšková.
Plíšková málem utekla k atletice, teď z ní je nová tenisová královna

„Tvrdě jsem makala na tom, abych hrála Wimbledon, a najednou jsem tam byla a necítila jsem se nejlépe. Fyzicky, emočně, mentálně. Bylo toho zkrátka moc a tělo odpovědělo,“ popsala Kvitová s odstupem nástrahy, kterým při své oslavovaném návratu musela čelit.

Nyní už válí na zámořských betonech a je připravena na další fázi útoku na své bývalé pozice. Je na tom lépe fyzicky i psychicky vzrušení kolem comebacku přece jen už trochu vyvanulo a Kvitová tak má víc prostoru soustředit se jen na sebe a na svou hru.

„Jsem šťastná, že je to za mnou a teď si chci vychutnat zbytek sezony,“ svěřila se v rozhovoru před turnajem ve Stanfordu.

Původně na něm ani nechtěla startovat, nakonec ale přijala divokou kartu. „Chci odehrát co nejvíc zápasů,“ vysvětlila Kvitová, kterou v areálu věhlasné univerzity ve čtvrtfinále nečekaně snadno rozstřílela domácí tenistka CiCi Bellisová. 

Nedávám si žádné mety

Přes všechno, čím si v uplynulých měsících prošla, si Kvitová nemyslí, že by svůj comeback uspěchala. „Jsem ráda, že jsem se rozhodla hrát už na French Open. Vím, že jsem neměla natrénováno tolik, abych hrála dobře. Ale prostě jsem chtěla být zpátky,“ popsala Kvitová. Zraněná ruka prý sice pořád není stoprocentně v pořádku, ale alespoň už nebolí.

Kateřina Siniaková slaví titul na turnaji Bastadu.
České tenistky kralují. V top 40 je jich pět, připojila se Siniaková

Po Torontu by se měla objevit ještě v Cincinnati a pak na svém oblíbeném turnaji v New Havenu.

„Moc se tam těším, protože jsem tam už třikrát vyhrála. Je to pohodový turnaj, kde vždycky skvěle zrelaxuju,“ svěřila se Kvitová. A pak? Pak už přijde na řadu US Open, její (zatím) nejméně úspěšný grandslam. Nejdále tam došla do čtvrtfinále.

Tak daleko ale zatím nemyslí, ani si mysl nesvazuje příliš ambiciózními plány.

„Nedávám si teď žádné mety. Chci si užívat každý okamžik na turnajích. To, co se stalo, mě změnilo. Hlavně mimo kurty, užívám si víc života. Svůj největší boj jsem už vyhrála,“ shrnula Kvitová.