Kerberová může přijít o první místo v žebříčku. Na tenisový trůn se vrátí Američanka Serena Williamsová, kterou ve čtvrtfinále čeká Barbora Strýcová, pokud turnaj v Melbourne vyhraje, čímž by získala rekordní třiadvacátý grandslamový titul.

Levou rukou hrající Kerberová prohrála s 35. hráčkou světa za hodinu a osm minut a zápas skončil těsně před půlnocí australského času. Němka v nočním utkání příliš chybovala a nestačila na rychlou hru Vandewegheové. Ve druhé sadě sice Kerberová vedla 3:1, ale pak ztratila pět her v řadě.

"Celý zápas jsem neměla cit pro míč. Nehrála jsem dobře od první výměny. Prostě jsem měla špatný den," řekla Kerberová, která otáčela zápasy už v prvním i druhém kole. Jasně porazila jen ve třetím kole Kristýnu Plíškovou.

Čtěte také: Další šok v Melbourne! Murray senzačně vypadl ve 4. kole s Mischou Zverevem

"Poprvé jsem porazila světovou jedničku, to není špatný," zářila Vandewegheová po svém prvním postupu do čtvrtfinále na Australian Open. Její příští soupeřkou bude loňská vítězka French Open Garbiňe Muguruzaová ze Španělska

Obhájkyně titulu vypadla z Australian Open před čtvrtfinále poprvé po deseti letech. V roce 2007 vyřadila česká hráčka Lucie Šafářová v osmifinále vítězku z roku 2006 Amélii Mauresmovou z Francie.

V mužské dvouhře vypadl obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska už ve třetím kole a celkem je ze hry pět hráčů z prvních deseti nasazených. Mezi ženami už dohrálo dokonce šest z deseti nasazených, vedle Kerberové například také trojka Agnieszka Radwaňská z Polska a čtyřka Simona Halepová z Rumunska.