Těch se Djokovičovi poslední dobou akutně nedostává. Když před rokem konečně dosáhl na vytoužený triumf na Roland Garros, byl na vrcholu. Od té doby ale přišel o post světové jedničky, na letošním Austra-lian Open senzačně vypadl už ve druhém kole a na posledních třech turnajích nikdy nepostoupil dál než do čtvrtfinále. Bída. „Mám pocit, že začínám nanovo. Ta výzva se mi líbí jsem hladový a chci na kurtu znovu najít jiskru," prohlásil Djokovič před pár dny.¨

Petra Kvitová si zahrála v Monaku
Kvitová hlásí návrat, zahrála si tenis v Monaku

Aby svým slovům o novém začátku dodal váhu, ukončil spolupráci s celým svým trenérským týmem. Včetně Slováka Mariána Vajdy, který byl po jeho boku přes deset let. „Zatím byla moje kariéra jen na vzestupu. Teď poprvé zažívám jinou zkušenost. Chci najít cestu zpět na vrchol a být ještě silnější a odolnější," vysvětloval Djokovič, proč se rozhodl odstřihnout od lidí, kteří mu pomohli k největším triumfům.

Už koncem loňského roku dal Srbovi sbohem „superkouč" Boris Becker. Nelíbil se mu vliv, jaký na hvězdného tenistu získal kontroverzní španělský trenér a mentální poradce Pepe Imaz. Nejen Becker nabyl dojmu, že spíš než meditace, nápadné hubnutí a nauka o blahodárnosti dlouhých objetí, na což se Imaz specializuje, by Djokovičovi prospěla tvrdší práce na kurtech.

Serena Williamsová na Australian Open.
Tenisová královna Serena Williamsová je těhotná, letos už se na dvorci neobjeví

Je na obzoru nový trenér, který by jednoho z nejlepších tenistů této éry vrátil na trůn? „Vím, že bez kouče nezůstanu moc dlouho. Přemýšlím," uvedl Djokovič v Madridu, kde dnes vstupuje do turnaje Masters.

Roli hrají zkušenosti

André AgassiZdroj: ČTKPodle britských médií už si prý ale vyhlédl Andre Agassiho, někdejší americkou tenisovou superstar. „Můj příští kouč by měl být někdo, kdo prošel podobnou hráčskou zkušeností jako já," poznamenal srbský bohatýr.

Ani Djokovič, ani sám Agassi zatím možnou spolupráci nekomentují. Charismatického Američana se novináři nedávno ptali, zda by nechtěl trénovat někoho ze světové špičky. „Neměl bych čas na své děti, takže ne," odpověděl.

Djokovič každopádně prožívá nejsložitější období v kariéře. Dvanáctinásobný grandslamový šampion se na kurtech hledá a bulvár navíc s gustem spekuluje o jeho problémech v manželství. S manželkou Jelenou letos čekají druhé dítě, prý jim to ale doma moc neklape. Mluví se i o Novakově loňské aférce s fešnou indickou herečkou.

Michal Řepík
Útočník Řepík po obratu s Finy: Manželka z těch nervů málem porodila