Pětatřicetiletý Hewitt tak nejspíš bude v pátek plnit jen roli náhradníka a o jeho případném nasazení do hry se rozhodne až v průběhu víkendu. Ke čtyřhře je nominován spolu s Grothem John Peers, ale sestava se může změnit. Právě tady se tuší, že by někdejší světová jednička mohla pomoci.

Hewitt by eventuálně mohl nastoupit i v nedělních odvetných dvouhrách.

Sám hráč to však považuje za krajně nepravděpodobné. "Ovšem pohybuju se v Davis Cupu dost dlouho na to, abych věděl, že je potřeba mít připravené náhradníky a záložní plány," řekl vítěz týmové soutěže z let 1999 a 2003 novinářům s tím, že na kurt by šel až v okamžiku, kdy by nebyl nikdo jiný k dispozici.

Dnešní los v Melbourne rozhodl o tom, že duel Austrálie s USA zahájí Grothovo utkání s Johnem Isnerem, k druhé dvouhře nastoupí Tomic proti Jacku Sockovi.

Držitel dvou grandslamových titulů Hewitt ukončil kariéru po vyřazení ve druhém kole na lednovém Australian Open a v duelu s USA si nyní odbude premiéru coby kapitán. Podle trenéra australského daviscupového týmu Jasona Stoltenberga by případné Hewittovo nasazení do hry nebyl problém, protože je stále fit a nepřestal trénovat.