"Z pohledu daviscupového a sportovního byl tenhle rok úspěšný se vším všudy," uvedl nehrající kapitán české reprezentace.

Tenisté v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem obhájili "salátovou mísu" po výhrách postupně nad Švýcarskem, Kazachstánem, Argentinou a ve finále nad Srbskem.

"Mnoho lidí v obhajobu nevěřilo," řekl Navrátil s tím, že kdyby jemu na začátku roku někdo obhajobu prorokoval, kroutil by nejspíše hlavou. "Určitě bych řekl, že se zbláznil, protože týmy jsou kvalitní a není to vůbec snadné," doplnil.

Berdycha a Štěpánka další zastoupili

Češi se cestou za titulem vypořádali s absencí Štěpánka v prvním kole a Berdycha ve čtvrtfinále, ve kterém ani Štěpánek nebyl ještě fit. Body v tu chvíli přidali Lukáš Rosol a Jan Hájek.

"Kluci je zastoupili úplně perfektně," ocenil Navrátil.

Ve finále se navíc hráči museli obejít bez kapitána. Navrátil měl nejdříve problém se zády a pak byl hospitalizován kvůli plicní embolii. "Nejsem ještě stoprocentní, na zádech mám nález na plotýnce, ale embolie je stabilizovaná," řekl Navrátil.

Do Bělehradu proto Navrátil necestoval a zastoupil ho Vladimír Šafařík. "Byl jsem na tom špatně a byl bych na obtíž. Nechtěl jsem zbytečně zvyšovat tlak, aby se staralo a bálo, co se stane Navrátilovi. Důležitý byl klid pro hráče," řekl český kapitán.

Letošní finále bylo jednodušší

Pro Navrátila nebylo jednoduché při finále chybět. "Zažít vítězství na kurtu a u televize se nedá srovnat," pamatuje si loňské oslavy z Prahy. Na druhou stranu byl klidný, že tenisté zápas v Srbsku zvládnou.

"Sportovní štěstí nám určitě přálo. Finále bylo daleko jednodušší než loni se Španělskem," porovnával.

Navrátil si uvědomuje, že vítězná éra nemusí dlouho trvat. "Můžou přijít i daleko horší roky," dodal.

Štěpánkovi je čtyřiatřicet let a tenisový život se mu krátí, navíc i Berdych jednou soutěž vynechá, aby se soustředil na vlastní kariéru. "Tomáš pro tým udělal strašně moc a nikdo se mu nemůže divit," konstatoval.

Největším přáním Navrátila pro rok 2014 je zdraví pro všechny a na sportovním poli úspěchy českého tenisu. "Přál bych Štěpánkovi zopakovat nějaký deblový grandslam, popřípadě Tomášovi naplnění jeho snu ve dvouhře. A Petře Kvitové, aby se vrátila na místa, kde byla, protože do světové trojky patří," řekl Navrátil.